Dones fotògrafes: superar desigualtats i reivindicar la professió

www.andorradifusio.ad

En el Dia mundial de la fotografia, donem veu a tres fotògrafes del país que ens ofereixen una radiografia del sector, que viu en dificultats importants perquè no se’l valora prou. En aquest escenari complex, a més, sorgeixen més obstacles fruit de la desigualtat de gènere. Aquest dimecres 19 d'agost deixen d’enfocar i passen a ser les protagonistes.

La fotografia ha estat, des de l'inici, una feina predominantment d’homes, una observació que es constata als llibres d’història i arxius fotogràfics d’arreu. A poc a poc elles van anar sorgint però el seu camí tenia i té més obstacles.

La fotògrafa Anna Bonet creu que "al principi devia costar", però "es feina de cadascuna rendir-se o tirar endavant". Destaca com "de cop i volta" es va adonar que eren "unes quantes". "Va ser súper màgic".

Montse Altimiras també és fotògrafa i professora de fotografia i explica que feia poc que era a Andorra quan va veure una oferta en un laboratori-botiga de fotografia. "Hi vaig anar per demanar la feina i no em van voler perquè era una dona", recorda. No va ser l'única vegada. Una situació semblant es va repetir un temps després. "Fa molts anys en una feina en concret en un dels diaris del país vaig voler accedir a una plaça fixa i en l'entrevista crec que directament buscaven un home".

Maricel Blanch, fotoperiodista, opina que "sempre tens aquesta sensació que has de demostrar una mica més la teva professionalitat". Diu haver-se trobat "amb casos puntuals anant acompanyada d'un redactor d'esports" en què l'han tractat "com si no fos la fotògrafa, sinó l'acompanyant o la becaria".

Les desigualtats en ocasions se sumen al context complicat que està vivint la fotografia actualment. Blanch assegura que "no es valora la qualitat fotogràfica, té molt més pes la immediatesa de la imatge d'un telèfon mòbil i que algú estigui en el moment determinat" que "la tècnica, els estudis i tenir una base".

Altimiras afegeix que "en aquests moments ens estem adonant que tothom és capaç de ser fotògraf". "La tecnologia permet que amb tot el que hi ha al darrere podràs treure un bon resultat sense la necessitat de tenir potser la gran càmera amb els grans megapíxels, però no és això. La càmera no és la foto, és la eina que utilitzes per fer la foto".

Bonet reivindica la professió: "He estat aquí, t'he estat mirant, t'he entès i t'he buscat. Tot això té una feina que moltes vegades no es valora". "A qualsevol artista, pintor, escultor...no se li qüestiona el seu preu, en canvi a un fotògraf sí perquè "per disparar una foto, ja ho faig jo", diuen. "Llavors comences a enfadar-te perquè trobes injust que no es valori una feina que pot semblar molt simple però que comporta moltes altres coses".

En aquest escenari complex és clau crear oportunitats per donar sentit i vida a la feina que hi ha darrere el clic.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro-Arxiu RTVA

Comparteix:

Mobilitat constata un 6% més d'entrada de vehicles respecte el 2019 tot i la Covid-19 Control exhaustiu dels establiments de restauració a la Seu d'Urgell per controlar els rebrots