ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Dues de cada tres pensions estan per sota del llindar de pobresa

www.andorradifusio.ad

El sistema actual no garanteix pensions dignes. Així de crític ha estat un dels ponents que ha comparegut davant la comissió que estudia la viabilitat de les pensions de jubilació de la CASS. L'1 d'octubre s'han de fer públiques les primeres conclusions.   

Nova jornada de la comissió per a l'estudi per a la viabilitat de les pensions. Aquest dimarts hi han intervingut dos ponents, un proposat pel grup parlamentari Demòcrata, Carles Campuzano, i un altre proposat per l'USdA, Antonio González, que ha fet una dura crítica del sistema de pensions andorrà.

El tècnic del sindicat UGT espanyol ha assegurat que l'actual sistema no garanteix unes pensions dignes. I ho ha complementat amb xifres. Dues de cada tres pensions es troben per sota del llindar de pobresa i quatre de cada deu, per sota del de pobresa severa.

En aquest sentit, González ha detallat que a mesura que s'ha anat profunditzant l'anàlisi s'anava corroborant la inadequació d'aquestes i "la pobresa tremenda de les pensions en Andorra". 

També ha exposat que s'ha d'augmentar la despesa que es destina a les pensions, que ara és només del 3,6% del PIB i ha advocat per destinar la totalitat de les cotitzacions a les pensions.

Quant a allargar l'edat de jubilació, l'expert ha indicat que no resoldria res. En això ha xocat amb Carles Campuzano, que ho veu inevitable. L'exdiputat espanyol aposta per una reforma dilatada en el temps i assolida amb el màxim consens polític.

D'altra banda, Campuzano no veuria malament que hi hagués un topall a la quantia màxima de les pensions, cosa que no passa ara a Andorra. "No sembla raonable que un sistema públic de pensions no tingui aquests límtis", ha dit. 

La comissió tindrà una darrera compareixença a final de mes i l'1 d'octubre és previst que hi hagi el primer document de conclusions sobre la reforma del sistema de jubilació.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Nil Forcada

Comparteix: