ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El resultat de les eleccions a Mònaco podria afectar les negociacions dels petits estats amb la UE

www.andorradifusio.ad

Les negociacions amb la Unió Europea podrien patir un nou contratemps. Si més no, si es vol negociar coordinadament amb Mònaco i San Marino. El partit monegasc que ha guanyat les eleccions és molt reticent a l'acord amb Brussel·les. S'oposa a la pèrdua de sobirania i demana mantenir quotes professionals i més transparència sobre les negociacions.

El partit Priorité Monaco, que alguns mitjans francesos qualifiquen d'euroescèptic, ha guanyat les eleccions de fa dues setmanes a Mònaco. La formació fa de l'acord d´associació una qüestió prioritària al programa electoral i avisa de la pèrdua de sobirania. Per això demana més implicació del parlament i dels sector econòmics en la negociació.

Entre d'altres, el partit s'oposa al lliure establiment d'estrangers i demana mantenir les quotes per a certes professions liberals. També demana estudis sobre l'impacte que tindria per a Mònaco l'acord. En aquest sentit, alerta dels efectes que tindrien certes condicions d´obertura a què podria obligar Brussel·les.

Els darrers mesos, Andorra, Mònaco i San Marino havien fet avenços per abordar de forma més coordinada la negociació. Per exemple, la qüestió de la lliure circulació de persones. La victòria de Priorité Monaco pot alentir el ritme de negociació o, com a mínim, dificultar una estratègia conjunta entre tots tres estats. El Govern ha rebut els resultats amb prudència, a l'espera de si el petit estat canvia el seu posicionament en la negociació. "La confiança del nostre país és que puguem seguir compartint objectius i treballar conjuntament", diu el ministre Xavier Espot. "En aquells comuns que ens poden interssar, si som tres enlloc d'un ens dóna més força amb la Unió Europea", explica.

Els canvis al parlament monegasc no comportaran, necessàriament, un canvi de govern, que és potestat exclusiva del príncep Albert.

Informa: Andrés González-Nandín
Imatges: Priorité Monaco / Vicente Bellot

Comparteix: