ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Encamp incorpora la pedra seca en el pla per embellir els entorns de Sant Romà de les Bons

www.andorradifusio.ad

Després de treure a concurs els treballs de conservació a la Torre dels Moros, ara el comú d'Encamp està decidit a donar un nou impuls a les visites de Sant Romà de les Bons amb un pla d'embelliment on també és clau la pedra seca per tornar el seu aspecte i funcionalitat a estructures que havien estat construïdes amb ciment. 

Des d’aquest dilluns operaris del comú, banders i voluntaris treballen als entorns de l'església de Sant Romà de les Bons per reparar un banc i un mur d'una feixa que estaven construïts amb pedra fixada en ciment i que ara es refaran seguint la tècnica de la pedra seca, que afavoreix la biodiversitat, el drenatge del terreny i la qualitat dels conreus.

"És sostenible perquè utilitzes la pedra del lloc i a més, és un element que absorbeix molt bé l'energia solar i, a la nit, quan la temperatura baixa, permet difondre l'energia calorífica cap al sòl", explica el tècnic de Patrimoni Cultural, Lluís Segura.

Quant a la incidència dels comuns, la també tècnica de Patrimoni Cultural Sara Ubach remarca la importància "que les persones que treballen dia a dia en els camins i la seva conservació tinguin els coneixements pertinents".

Aquests treballs amb la intervenció per la seguretat de les visites a la Torre del Moros acompanyaran un pla d'embelliment per millorar l'experiència de la visita al conjunt. Segons ha indicat Robert Lizarte, coordinador de Museus i tradicions del comú d'Encamp, "s'està negociant amb els propietaris de la zona per embellir i dignificar aquest baluard tan estimat".

Des que Patrimoni Cultural va incloure la pedra seca a l’inventari general s’han fet quatre campanyes a Cal Pal. Aquest any s’oferiran quatre cursos: un d’iniciació, dos de nivell avançat com el que es fa aquests dies i un per a més experimentats.

La pedra seca és patrimoni de la humanitat des del 2018 gràcies a una candidatura impulsada per Xipre, Grècia, a la qual també s'han sumat Espanya, França, Suïssa, Itàlia, Eslovènia i Croàcia.

Informa: Rosa Albech
Imatges: Sergi Linares

 

Comparteix: