ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Entra en vigor la llei que endureix les sancions per incivisme

www.andorradifusio.ad

En matèria de seguretat, cal destacar també que aquesta setmana ha entrat en vigor la llei que endureix i agilita les sancions als que pertorbin l'ordre públic. El text també regula per primera vegada la videovigilància i el dret de reunió i manifestació.

La llei de seguretat pública va entrar en vigor dimecres passat, 10 d'abril. Pràctiques com el "botellón" es castiguen a partir d'ara amb multes de 300 euros, i la possessió o el consum de drogues en espais públics se sancionarà amb 500 euros.

També s'endureixen les sancions per incompliment dels horaris d'obertura i tancament dels locals d'oci nocturn. Es preveuen multes de 300 euros als propietaris del negoci si serveixen alcohol fora de l'horari en què estigui permès. També els obliga a vetllar perquè el soroll no destorbi els veïns.

El règim sancionador és ara més àgil perquè s'estableix un procediment abreujat per notificar les multes. Els que les paguin dins els primers deu dies es beneficiaran d'una reducció del 40% de l'import. Amb aquesta mesura la policia confia guanyar operativitat.

El text també regula per primera vegada el dret de reunió i manifestació. S'obliga a comunicar les manifestacions amb una antelació d'entre 8 i 45 dies hàbils, i es preveu que es puguin comunicar només dos dies abans quan ho justifiquin causes extraordinàries. Es fa responsables de l'ordre de les manifestacions els seus promotors, que hauran de respondre subsidiàriament de possibles danys si no se'n pot identificar els autors materials.

Pel que fa als sistemes de videovigilància, cal una autorització del Ministeri per poder-ne instal·lar, i s'ha de tenir en compte el principi de proporcionalitat entre la finalitat de la vigilància i la possible afectació dels drets a la intimitat, l'honor i la imatge. També cal anunciar-los de manera clara i visible.

Informa: Gerard Gort
Imatge: Arxiu RTVA
Locució: Silvia Callís

Comparteix:

3.94.129.211