ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Esllavissada a la carretera de la part alta d'Aixirivall

www.andorradifusio.ad

Impactant esllavissada a la carretera de la Peguera, a la part alta del poble d'Aixirivall, a Sant Julià. Tant aquesta via com la carretera antiga estan tallades i uns 200 veïns han de fer un recorregut alternatiu de 20 quilòmetres. Tot apunta que a causa de les pluges d'aquest dilluns al vespre, les primeres esquerdes que hi havia han fet cedir el talús.

A les imatges es mostra com ha quedat la carretera de la Peguera després que unes esquerdes donessin lloc a una important esllavissada que ha portat una gran quantitat de branques, sorra i pedres cap a l'antiga carretera de la Peguera. Les dues vies estan tallades.

Aquest dimarts s'ha fet una primera valoració de l'incident que afecta un tram de 30 metres. Aquest dilluns al vespre es va tallar el pas de vehicles a la carretera secundària CS-130, al punt quilomètric 2,8 per unes esquerdes a la via. Per seguretat, es va establir un pas alternatiu per l'antiga carretera de la Peguera. L'avís de l'esllavissada, però, s'ha fet a dos quarts de sis del matí.

Fins al moment no es té constància de danys en persones ni en habitatges, això sí són unes dues-centes persones les que es veuen afectades de tres urbanitzacions de la part alta d'Aixirivall. Els veïns no estan totalment aïllats, sinó que poden seguir un recorregut alternatiu que els suposa uns vint quilòmetres més. Han de pujar a les bordes de la Peguera, baixar per la cota 1.600 de Naturlàndia, passar per Juberri i Auvinyà fins arribar a Sant Julià.

Segons els estudis fins al moment, tot apunta que la pluja intensa ha fet cedir el talús i en previsió de les pluges previstes la zona estarà molt vigilada.

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha explicat que "ara el que farem és un cordó de formigó a la part de dalt perquè no es desgasti més la calçada i en funció d'això estudiarem poder donar un pas alternatiu pels veïns que viuen a aquesta zona per evitar justament que hagin de fer la volta pel camp de tir de la Rabassa i baixar per l'altre costat".

Per la seva part, el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, considera que ha de primar la prudència i en referència a les previsions de pluja assenyala que "hem acordat amb Protecció Civil, els Bombers i el Govern mantenir tres dies la circulació tallada".

També s'instal·laran proteccions a la carretera antiga per evitar que baixin roques a una urbanització propera.

Paral·lelament, el Govern està treballant per contractar de forma urgent una empresa d'enginyeria perquè faci el disseny de la solució definitiva i així poder licitar el projecte al més aviat possible.

Entre dijous a la tarda i divendres és previst tornar a fer una valoració sobre el terreny i decidir quines actuacions cal aplicar. Sant Julià ha viscut els darrers mesos altres episodis similars que també impliquen un control exhaustiu sobre el terreny.

 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero

 

Comparteix: