Un estudi de l'AEAT afirma que anualment el sector dels allotjaments turístics mou 175 milions d'euros

www.andorradifusio.ad

El sector dels allotjaments turístics ha crescut de manera exponencial els darrers anys, sobretot des que la llei modificada aquesta setmana, va començar a regular la seva explotació. Ara l'associació que els representa posa de manifest amb dades la importància que tenen en l'economia turística. 

175 milions d'euros anuals seria la xifra rodona que mouria el sector dels allotjaments turístics, segons les dades d'un estudi realitzat per l'associació que representa a les empreses del sector, l'AEAT. El president de l'Associació d'Empreses d'Allotjaments Turístics, Àlex Ruiz, així ho confirma. "En números grans estem movent 175 milions d'euros anuals tan directament com indirectament".

L'estadística indica que la xifra de negoci directe està prop dels 33 milions d'euros, i això suposa, segons l'AEAT, un 1,2% del PIB. En matèria fiscal es calcula que serien uns 1,2 milions en recaptació d'IGI anuals i uns 400 mil euros en tributació comunal.

Des de les primeres dades recollides a l'associació el 2006, han incrementat en 1.000 els apartaments i ara ja en son 2.600, gestionats des de les 18 empreses del sector. El nombre de llits ha augmentat en un 50% i les pernoctacions en un 97%, essent aquestes un 17% del total del país. Ruiz destaca que les persones que van als apartaments turístics és gent que té ganes de consumir i veure coses d'Andorra. "La gent ve pel nostre país i quan arriben en un apartament turístic de seguida ja et demanen els millors restaurants, que han d'anar a Caldea a Naturland, treure els forfets... És gent que té moltes ganes de sortir, moltes ganes de consumir, moltes ganes d'anar al comerç i gaudir del nostre país".

L'associació té clar que cada client respon a un tipus de necessitat en matèria d'allotjament i considera que tant el sector hoteler com el sector dels apartaments turístics han d'unir forces. 

"Tenim dos sectors. El sector hoteler i el sector d'apartament turístic. No ens hem de fer mal els uns als altres sinó que ens hem d'ajudar. Tenim dos segments de clients que si nosaltres desapareixem, l'economia andorrana no se'n beneficiarà. Aquest potencial de client anirà a Puigcerdà o a la Vall d'Aran. Crec que hem d'anar plegats de la mà i tenir una mica més de visió de futur per a nosaltres."
Àlex Ruiz, president de l'Associació d'Empreses d'Allotjaments Turístics

L'estudi destaca que es contracten serveis i es generen despeses per un import de 7,5 milions a l'any. Només en personal uns 6,8 milions, per la gestió dels 325 treballadors del sector. La major part de la clientela és familiar i molt més nombrosa a l'hivern, encara que el públic estiuenc va en augment. El 2020 va ser l'any més potent però cal tenir en compte que resultava una alternativa atractiva i segura davant la Covid-19 pel turisme de proximitat, en la seva majoria espanyol.

Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Arxiu RTVA

Comparteix:

"Infarto: ¡No vayas a la luz!" de Santi Rodríguez estrena la temporada de teatre d'Encamp El trasplantament de sang del cordó umbilical ajuda a curar algunes malalties com la leucèmia