ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'executiu assegura que el pressupost 2022 pot afrontar la pujada de l'IPC, però no una aturada econòmica

www.andorradifusio.ad

L'executiu insisteix que l'increment de l'IPC és assumible amb els marges de maniobra del pressupost. També assegura que s'ha estat ambiciós pel que fa a l'increment de les despeses sanitàries que podran fer front a entrebancs com la variant Òmicron, però no a l'aturada de l'activitat econòmica.

L'IPC ha pujat un 1,9% més del que preveia l'executiu, però els comptes de l'Estat podran sufragar les desviacions no contemplades

En el cas de les despeses de personal, a les quals es va reservar uns 122 milions d'euros del pressupost, el diferencial serà d'uns 2,3 milions aproximadament.

El ministre de Finances, Eric Jover, argumenta en els més de 120 milions que es destinen a aquest capítol "sempre es fan liquidacions inferiors" i, per tant, "hi ha un cert marge en cas de tenir elements d'aquest tipus".

Addueix que gràcies a aquestes polítiques conservadores que desenvolupen sovint hi ha una desviació d'uns 20 milions d'euros a favor de l'Administració i que això els dona marge de maniobra per fer-ho. Una flexibilitat que estan convençuts que també trobaran per fer front a l'impacte que la pujada tindrà en les despeses corrents.

La inflació del 3,3% de l'IPC farà pujar el salari a tots els treballadors públics, així com als alts càrrecs per mantenir el seu poder adquisitiu.

Malgrat l'arribada de l'Òmicron, i amb ella múltiples imprevistos, com l'augment de baixes laborals, l'executiu confia en el pressupost presentat per al 2022. Destaca que s'ha estat molt ambiciós pel que fa a les despeses sanitàries. Preveu una pujada del 10% en despeses de Salut i un 8% d'Afers Socials.

Jover sí que incideix que en els pressupostos no es contempla "tornar a activar ajuts econòmics importants com els associats a les suspensions temporals dels contractes de treballs". Afegeix que "si mai tenim una situació sanitària suficientment greu com per tornar a bloquejar l'activitat econòmica, el pressupost per al 2022 no serà suficient."  El titular de Finances creu que això serà difícil. De fet, preveu que segueixi augmentant el PIB.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Nil Forcada

Comparteix: