L'executiu estableix un nou protocol per actuar en cas de punxades en espais d'oci

www.andorradifusio.ad

Davant la confirmació que una noia va ser punxada durant la festa major de Sant Julià, en un possible cas de submissió química, el Govern ha creat un nou protocol per aquestes situacions. La idea és respondre amb eficàcia davant d'una pràctica que s'estén arreu d'Europa.

Prop de les cinc de la matinada d'aquest dimecres la policia va rebre un requeriment per part del servei d'urgències mèdiques sobre una noia de 23 anys que havia rebut una punxada a la festa major de Sant Julià de Lòria. La noia no va presentar símptomes i en aquests moments s'estan analitzant les proves extretes per saber quin tipus de substància se li podria haver injectat. El cap de setmana va haver-hi dues sospites més, però aquest és el primer cas confirmat que la policia està investigant.

El ministre portaveu Eric Jover demana que en casos de sospita, el primer que s'ha de fer és, sobretot, "contactar amb la policia i que s'actuï. Preferim confirmar que no ha estat cap cas de punxada que no pas passar-nos per alt cap punxada".

I precisament per actuar ràpid i de forma coordinada, tenint en compte que aquesta mena d'agressions estan creixent i molt als territoris veïns, s'ha creat un nou protocol que actualitza i interconnecta alguns de ja existents.

En cas de sospita, el primer que cal és donar suport a la víctima i, com remarca el ministre, avisar de seguida a la policia, que contactarà amb el servei d'urgències. És crucial no deixar la persona sola, ja que podria presentar marejos o pèrdua de consciència, i també es demana, sobretot, que es posi denúncia. 

Un cop s'arriba a l'hospital, s'activa el protocol de punxades accidentals, que inclou l'anàlisi per una possible exposició a malalties contagioses, i es realitza un examen toxicològic. El nou procediment també contempla informar de seguida Afers Socials per activar el codi lila. 

Catalunya també ha actualitzat els protocols d'actuació que comprenen la pràctica d’anàlisis toxicològiques amb urgència i l’administració de profilaxi postexposició al VIH.

Sovint la presència de droga a l'organisme dura molt poc i costa detectar-la. Per aquest motiu, el ministre ha recalcat que és important atendre i actuar de pressa des de tots els fronts. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho-Arxiu RTVA
Grafisme: Marta Pons

Comparteix:

El Govern autoritza 250 nous permisos de residència i treball per compte propi Escaldes-Engordany tanca el parc infantil del Falgueró