ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal Web: la programació alternativa d'RTVA

Obrir en una altra finestra

Familiars de malalts mentals tornen a reclamar una residència i més pisos tutelats

www.andorradifusio.ad

Coincidint amb el Dia mundial de la salut mental, l'Associació de Familiars insisteix en la necessitat d'una residència. I aposta per una taula transversal que tracti la problemàtica del col·lectiu d'afectats fins que no hi hagi el pla de salut mental. L'OMS dedica aquesta jornada a conscienciar sobre el suïcidi.

L'Associació de Familiars per a la salut mental reclama la construcció d'una residència per cobrir les necessitats dels afectats, una demanda en la qual insisteixen amb motiu del Dia mundial de la salut mental. 

Consideren que hauria de ser un espai per a unes 50 places, on les persones diagnosticades d'alguna malaltia mental poguessin rebre l'atenció adequada. A més, hauria d'estar acompanyada de pisos tutelats.

Mentre que el pla de salut mental no es faci realitat, reclamen la creació d'una taula transversal per afrontar els problemes més immediats del col·lectiu. "Amb aquesta plataforma, que seria una taula, hi hauria de ser Educació, Justícia, Ocupació, Salut Mental i Família. És molt important i urgent. No podem esperar a tenir el pla de salut mental, perquè hi ha coses que no es poden obviar", demana la presidenta de l'Associació de Familiars per a la salut mental, Rosa Lluís.

L'OMS dedica enguany el Dia mundial de la salut mental a conscienciar sobre el suïcidi. Segons les xifres globals, el 70% dels suïcidis es podrien evitar amb una detecció adequada.

Els professionals d'Andorra reclamen millorar els protocols de detecció i fer campanyes de sensibilització. "Treure'ns del cap aquesta idea que una persona que ho ha intentat moltes vegades i no s'ha matat és una persona que no ho farà de veritat, perquè això no és cert", demana la cap del servei de Salut Mental del SAAS, Gemma Garcia.

A Andorra no es disposen d'estadístiques exactes, tot i que els professionals no creuen que siguin significativament diferents de les de l'entorn. En tot cas reclamen campanyes de prevenció i tenir clar quants casos n'hi ha. Conèixer la realitat i la casuística és el pas previ per afrontar d'arrel el problema.

Informa: Joan Antoni Sarmiento
Locució: Anna Alamán

Comparteix:

35.153.39.7