ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Les farmàcies ja utilitzen els tests d'antígens, a l'espera de vendre els d'autoconsum

www.andorradifusio.ad

Aquest dimecres s’ha d’aprovat el decret que regula la venda dels tests d’antígens per a autoconsum. Mentrestant hi ha farmàcies que ja en fan. Les farmàcies comuniquen el resultat al ministeri. Ara caldrà veure quin és el protocol en el cas que una persona se'l faci a casa. Des de les farmàcies avisen que això dona més responsabilitat als usuaris que davant un positiu s'hauran d'aïllar. 

Seguim el cas del Jordi. Aquest dimecres viatja a Barcelona per feina i abans de marxar se sotmet a un test d'antígens en una farmàcia. Es vol estalviar ser un contacte de risc. "Me'l faig per un tema de seguretat", ja que també aprofitarà per visitar a la família, entre els quals hi ha una persona gran.

En menys de quinze minuts tindrà el resultat. Els farmacèutics són un dels sectors que poden aplicar aquests tests amb els laboratoris, serveis de salut laboral i centres sanitaris. La farmacèutica Roser Miró ha detallat que el procediment és agafar una mostra nasofaríngia, posar-la amb un reactiu i a una plaqueta. "En uns minuts ens diu si és positiu o no".

Aquests tests aviat es podran vendre per a autoconsum, una iniciativa ben rebuda per l'usuari, com ara el Jordi, que ha assegurat que va en la línia de la seva intenció, que és "fer un test cada vegada que et moguis i sobretot si hi ha gent de risc".

Això sí, cal tenir en compte que la seva fiabilitat no va més enllà de 24 hores, a tenir en compte per a les festes de Nadal i que està acompanyat d'una responsabilitat extra, ha remarcat Miró, que ha apuntat que aquesta prova s'ha de fer "just abans de l'àpat". També ha recordat que "tot i això, hi ha risc de contagi".

A l'espera de conèixer com es regularan els tests d'autoconsum els farmacèutics apunten que cal anar pensant en l'autoresponsabilitat si es fan a casa i no en un centre especialitzat."Cadascú ha de ser responsable". Ha afegit que si el resultat és positiu, la persona s'ha d'aïllar, no fer l'àpat i informar a les autoritats sanitàries del resultat.

El Govern ha anunciat que pròximament totes les persones més grans de sis anys en rebran un de gratuït i no se'n descarta una segona unitat. Es preveu que a final de setmana n'hi hagi 80.000 de disponibles i la setmana vinent n'haurien d'arribar 70.000 més.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Albert Refart

 

 

 

Comparteix:

3.238.36.32