ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Les Festes de l'Os del Pirineu ja són Patrimoni de la Humanitat

www.andorradifusio.ad

Les Festes de l'Os del Pirineu ja són part de la llista del patrimoni cultural immaterial de la Unesco, com les falles. Ara caldrà protegir i difondre aquesta manifestació popular de la vida rural, de la relació entre home i Natura i del cicle hivernal. 

El març del 2021 es va presentar la candidatura i un any i vuit mesos després Andorra celebra que ja té dues festes incloses en la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la Unesco

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha manifestat que amb aquesta entrada a la Unesco les associacions de les parròquies "intensificaran el seu treball per la coordinació i la protecció de la festa".

Ordino enceta el calendari del cicle hivernal amb L'última ossa la setmana vinent. Aquest any s'estrenarà la rèplica de la màscara de l'ossa, que permetrà conservar l'original. Albert Roig, un dels membres de la representació i de l'associació que la va recuperar el 2017, creu que la salvaguarda passa per explicar les arrels i la tradició a les escoles. "S'agraeix aquests professors que fan aquest esforç d'explicar-los les històries i fer-los cantar les cançons de l'óssa, però hem d'anar més enllà".

Les festes de l'os o l'ossa inclosa a la candidatura es troben entre el Vallespir a França i a Andorra. Encamp és la parròquia que té més tradició en la representació dels dallaires mandrosos que rebran la visita de l'animal. Des del 1950 els joves l'han fet perviure fins ara. El cònsol menor d'Encamp, Jean Michel Rascagneres, convida a la gent a que vegin les festes de l'ossa d'Encamp i la "festa que fa la comissió, un espectacle que es munta cada any amb textos sempre diferents".

Per la seva banda, Ivan Donsión de la comissió de festes d'Encamp diu que sempre pensen que la tradició morirà, però mai es compleix. "Sempre deien, dues generacions i s'acabarà, i això ho he estat escolant els últims deu anys".

Ara Andorra treballa per incloure's a la candidatura de la pedra seca i se segueix treballant en la de la transhumància i en la dels elements de construcció del Principat. 

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Sergi Linares

Comparteix: