ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Finalitza la setmana de la caça de l'isard sense exhaurir les 200 captures permeses

www.andorradifusio.ad

La setmana de la caça de l'isard es preveu tancar sense esgotar totes les anelles. En concret, entre un 15 i un 20% que, segons la Federació de Caça i Pesca, podria suposar al voltant de 170 peces caçades. Cada vegada es fa més pedagogia sobre la importància de no tirar a cabrits i mares per assegurar el creixement de la cabanya i, per això, les noves generacions són claus.

Aquest diumenge era dia de recollida després d'una setmana a la muntanya. Des de la federació de Caça i Pesca s'ha fet un bon balanç i es preveu que es tornaran entre el 15% i el 20% de les 201 anelles que es van repartir. En tenien una cada colla de, com a mínim, tres caçadors. Enguany Andorra té la xifra més alta d'isards mai comptabilitzada, uns 1.300, en part gràcies a la pedagogia per la pervivència i creixement controlat de la cabanya. 

El president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, esmenta que l'any passat la xifra va ser un pèl major. "L'any passat no es va complir el pla de caça. Ens va faltar un 10%. Crec que aquest any pot faltar entre el 15 o el 20%. Això cada vegada més caçadors ho van madurant. Es veuen molts isards pertot arreu. L'èxit d'Andorra, que no ho era abans, és que ningú tira a una cabra o a un cabrit i això té un efecte multiplicador".

De moment no hi ha notícia d'accidents ni sancions. A Andorra està prohibit disparar un cabrit a diferència d'altres llocs com França. En aquest sentit, exerceix una funció important a l'hora d'ensenyar-ho als més joves que seguiran la tradició. El cap de colla de la Coma del mig, Roger Fillet, explica que els petits també "ajuden i col·laboren amb el que poden. Ajuden també a veure els animals, ens acompanyen a caçar i alguna vegada hem anat a pescar. Aquí tots contribuïm des del més jove al més vell".

Cabanes també ha volgut destacar que aquesta setmana serveix per prioritzar diversos aspectes. "Es prioritza la natura, la muntanya, la setmana, veure animals... N'hi ha que els fotografien i, evidentment, quan n'hi ha de bons i tens anelles has de caçar perquè després també veiem que arriben malalties i plagues i quan arriba una plaga fa net".

Tot i que sempre ha estat més popular entre els homes, avui dia cada vegada són més les dones que s'interessen per la setmana de la caça i algunes ja han caçat. Aquest any hi havia prop de 630 inscrits a la setmana, una vintena més que l'any passat. 

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Andreij Cristancho 
Imatges cedides per la Federació de Caça i Pesca 

Comparteix: