ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal Web: la programació alternativa d'RTVA

Obrir en una altra finestra

La formació en pedra seca vol consolidar-se entre els joves per promoure el relleu generacional

www.andorradifusio.ad

En el marc de la segona edició del curs per artesans de la pedra seca impulsat pel Govern, aquesta setmana es fa una formació als joves del cos de voluntaris per la natura, un projecte que des de fa quatre anys forma part del programa de foment de l'ocupabilitat Focus 16-20. L'objectiu és promoure aquest mètode entre els joves per garantir-ne el relleu generacional.

Durant aquesta semtana, als Cortals de Sispony, els alumnes del Cos de Voluntaris per la Natura poden gaudir d'un curs d'iniciació en la pedra seca, una tècnica encara pendent d'explotar que necessita relleu generacional.

Perseguint aquest objectiu, la formació en pedra seca es vol consolidar com una assignatura més entre les matèries que es tracten en el cos de voluntaris per la natura, que com a novetat d'enguany passen a ser obligatòries dins el programa Focus 16-20. 

El director de Formació Professional, Formació al llarg de la vida i Innovació Tecnològica, Xavier Campuzano, ha destacat que actualment no hi ha especialistes en pedra seca al món de la construcció i que es requereix a moltes de les obres que es poden fer per preservar el patrimoni. Per això ha esmentat que "és important donar el màxim de competències per trobar feina".

En aquesta línia el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat de la Massana, Sergi Gueimonde, ha afegit que aquestes construccions s'han fet arreu de tot el país i necessiten un manteniment. "El que estem fent és fomentar aquesta feina i donar-li una sortida al mercat de la pedra seca".

En total hi ha sis joves inscrits al cos de voluntaris per la natura però la formació només l'estan fent tres, acompanyats del professor i alguns tècnics. L'exercici consisteix a construir un mur com el que s'utilitzava antigament per reconduir els ramats.

Inicialment l'activitat s'havia de fer el mes de juny però la pandèmia ha obligat a ajornar-la uns mesos.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Txema Galilea

Comparteix:

3.216.79.60