ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Les fortes pedregades obliguen els tabaquers a replantar i a allargar la collita fins al setembre

www.andorradifusio.ad

No està sent un bon any per a la pagesia. Les fortes pedregades, acompanyada de l'aparició d'un fong, malmeten bona part de la producció de tabac i els tabaquers s'han vist obligats a replantar. Tot plegat allargarà la collita fins a setembre, quan comencen les gelades.

Els pagesos afronten una campanya incerta. Al maig es van començar a detectar els casos de fong Rhizopus a les plantes. Un 40% van resultar afectades, fet que va obligar a replantar i a endarrerir la collita. El pagès Josep Casal Mandicó manifesta que ja han hagut de replantar dues vegades. "A la primera planta vam haver de tornar a fressar perquè s'havien mort i ara haurem de tornar a plantar. Portem un retard que se n'anirà fins al 20 de setembre".

Serà complicat, atès que la collita serà molt esglaonada durant dos mesos, amb un perill afegit, i és que al setembre comencen les gelades. Al president de l'Associació de Pagesos i Ramaders, Xavier Coma, li preocupa haver de dependre tant de la meteorologia. "Hi ha camps que ja s'estan collint ara, hi ha camps que ara estan creixent. Anirem més lluny a acabar de collir. Vol dir que tindrem el tabac exposat als fenòmens meteorològics durant més temps que altres anys".

Per si no fos prou, les pedregades han tornat a assolar amb duresa durant l'estiu, afectant sobretot els camps de tabac de Canillo i Sant Julià de Lòria. Però en aquest cas les asseguradores es faran càrrec, almenys, d'una part de les pèrdues. El pagès i ramader Toni López explica què és el que han de fer ara aquestes empreses. "Ha de passar el pèrit, et valoren el percentatge de dany al prat i a la collita i després igualment si et surt a compte ho plegues o si no, ho freses".

La manca de precipitacions també ha minvat la producció d'herba als prats per al bestiar, que ha estat un 50% inferior. Per tant, caldrà comprar menjar, que a causa de la crisi ha experimentat un augment important.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Nil Forcada - Andreij Cristancho - cedides Ricard Riba

Comparteix: