Gairebé el 80% de grups de recerca de la Universitat d'Andorra estan coordinats per dones

www.andorradifusio.ad

Coincidint amb el Dia internacional de dona i la nena en la ciència, la Universitat d'Andorra ha fet públic el seu pla d'igualtat de gènere. Inspirar i promoure la participació de les dones i les nenes en la ciència i la recerca és un dels objectius principals de la comunitat internacional. Així i tot, les dones continuen trobant obstacles sobretot en el món laboral. 

A partir d'enquestes dirigides al personal i als estudiants s'ha basat el pla a fomentar una cultura d'igualtat d'oportunitats, reduir la segregació horitzontal i prevenir conductes que puguin suposar una discriminació per raó de sexe

Els resultats posen de manifest que la universitat està liderada majoritàriament per dones, en un 79%, però aquesta majoria no es troba en posicions de supervisió i avaluació de tesis doctorals.

La universitat ha marcat un total de 32 accions a implementar entre el 2022 i el 2025, incloent-hi la perspectiva de gènere en la recerca de forma transversal.

"El missatge que enviem des de la Universitat és el d'eliminar aquests estereotips de gènere, que hi ha unes carreres que són pròpies d'homes o pròpies de dones. Nosaltres no estem gens d'acord amb aquest plantejament antic i apostem perquè en qualsevol titulació no hi hagi cap diferència"
Virginia Larraz, directora del Centre de Ciències de la Salut i de l’Educació de la Universitat d’Andorra

On es veu més evident la segregació horitzontal és entre els estudiants. Les dones representen el 52% del total en els estudis reglats i el 69% en els de formació continuada. Però si ens fixem en els graus, segueix havent estudis més feminitzats com ciències de l'educació o infermeria, i d'altres més masculinitzats com informàtica amb un 6% de dones. Des de la universitat exposen que molt lentament la situació va canviant.

Amb motiu del Dia internacional de la dona i la nena en la ciència, hem volgut parlar amb dues dones que fan recerca a la Universitat. Sempre han prioritzat els seus estudis i la recerca, aportant el seu granet de sorra.

"Quan entres en una universitat, És veritat que el dia a dia és la recerca, la investigació, anar més enllà de la docència. El primer que et diuen quan comences és que no inventaràs res de nou, perquè tot està inventat. Jo estic aportant un granet de sorra en tot aquest món d'investigació".
Sònia Gili 

"La recerca sempre suposa molta càrrega de feina i vol dedicació amb hores.  La resta d'estudis sempre els he fet compaginant la vida familiar amb la recerca o la vida laboral.  Crec que és un reciclatge continu, ja que a mida que vas avançant vas tenint necessitats de formació".
Betlem Sabrià 

Exemples que revelen que hi ha igualtat d'oportunitats entre dones i homes sobretot a l'hora d'estudiar. Així i tot, segons l'enquesta del pla d'igualtat un 56% dels enquestats creu que no passa el mateix en el moment d'accedir al món laboral. 

Informa: Roser Puigbò
Imatges: Nil Forcada 

Comparteix:

Arranjaments inèdits de l'obra de Pablo de Sarasate, l'aposta per a la Gran Gala del Festival de Guitarra Baixen a cinc els pacients amb la Covid-19 a planta de l'hospital