ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Govern anuncia mesures excepcionals per contenir el coronavirus

www.andorradifusio.ad

Ja és oficial: l'OMS qualifica de pandèmia global la situació pel coronavirus. El Govern ha anunciat en la roda de premsa posterior al consell de ministres mesures excepcionals per contenir el coronavirus destinades sobretot a protegir la població més vulnerable, com la gent gran, els nens i els professionals i recursos sanitaris. El SAAS ha aïllat aquest dimecres tres persones més per sospita. Una dona de 54 anys i dos homes de 87 i 37 anys. A la Seu també hi ha un ingressat per sospita, un home de 70 anys.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha recordat que la situació no és d'alarma i ha dit que "es prenen en consonància amb els països de l'entorn però adequades a la situació d'Andorra", on, ha remarcat, "no hi ha transmissió comunitària". El missatge que ha traslladat és de calma. "No cal que la gent quedi aïllada a casa", però sí "intentar evitar desplaçar-se a zones de risc". I ha tornat a apel·lar a la responsabilitat i sentit comú de les persones.

Mesures per protegir els més vulnerables: gent gran, nens i professionals sanitaris

Entre les mesures que s'han aprovat i publicat en un BOPA especial destaca la creació d'un comitè de seguiment que cada dia analitzarà la situació i prendrà les decisions escaients. Si van més enllà del seu abast, el consell de ministres també celebrarà reunions extraordinàries per analitzar-les.

Quant a la gent gran, s'aproven restriccions a centres sociosanitaris i de dia. En primer lloc es limiten les visites a un familiar per resident i no es permet la visita de familiars amb símptomes respiratoris, febre, o que hagin estat en zones de risc o en contacte amb algun cas probable o confirmat. En els mateixos centres s'obliga a apartar de tota activitat els treballadors amb símptomes. Es restringeix la mobilitat dels residents amb simptomatologia respiratòria aguda, se suspenen les activitats de grup, s'obliga als centres a habilitar una única via d'accés per controlar entrades i sortides, i a tenir un control de les visites. També es restringeixen els serveis de restauració als usuaris.

El Govern també ha anunciat mesures excepcionals per al personal sanitari, que haurà d'estar localitzable com a molt lluny a 8 hores de distància del país. S'anul·len congressos, formacions i cursos per aquests professionals.

En cas de sospita, el confinament domiciliari i hospitalari i la seva durada seran obligatoris quan ho estableixin les autoritats sanitàries.

Respecte els escolars, s'anul·len totes les sortides fora d'Andorra. Les mesures també comtemplen com actuar a les escoles bressol i els centres educatius. De seguida que un infant presenti símptomes, els pares l'hauran d'anar a buscar i posar-se en contacte amb Salut.

Se suspenen tots els esdeveniments esportius amb més de 1.000 persones i també s'anul·len els desplaçaments de diplomàtics i treballadors públics.

Segons ha informat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els experts apunten que en un termini de 10-15 dies s'espera que l'epidèmia vagi dismuint, com ha fet a la Xina. Afegeix que es desconeix si serà un virus estacional o no, però els científics indiquen que podria ser que sí "i això pot ajudar". "El virus tolera molt malament l'ambient sec" i aquest és un factor "que ens pot ajudar", explica.

Respecte del material de protecció individual (mascaretes), s'estableix que per garantir-ne la disponibilitat, les farmàcies han de dispensar-lo d'acord amb les indicacions del ministeri de Salut.

Salut recorda la necessitat de posar-se en contacte amb el telèfon d’emergències consulars si es prové d’algun dels territoris de risc: +376 324 292. Si es té qualsevol tipus de simptomatologia cal trucar al telèfon 116.

Les empreses

Espot obrirà demà una ronda de contactes amb els interlocutors socials i empresarials. El Govern no tanca la porta a aplicar compensacions per intentar pal·liar les pèrdues que sectors com el turístic puguin tenir.

Roda de premsa completa amb les mesures excepcionals pel coronavirus:

Informa. Yasmina Canedo-Joan A. Sarmiento

Comparteix: