ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Govern ja té enllestit el projecte de llei per la regulació dels estats d'alarma i emergència

www.andorradifusio.ad

L'executiu ja té el projecte de llei que ha de regular els estats d'alarma i emergència, precisament per situacions com la que vivim actualment. Es pot formular per quinze dies i la pròrroga ha de tenir l'autorització del Consell General. Un dels supòsits és el de la interrupció del funcionament de la convivència democràtica. Es vol que el text s'aprovi per consens i l'oposició hi està d'acord, però pretén que s'entrin algunes de les seves demandes.

El Govern ja ha lliurat als grups parlamentaris el projecte de llei qualificada dels estats d'alarma i emergència. L'objectiu de l'executiu és que es consensuï amb l'oposició i es pugui votar conjuntament amb la llei òmnibus.

Terceravia i PS estan treballant amb els partits de la majoria perquè algunes de les seves demandes siguin acceptades. Han ofert els seus assessors legals a l'executiu per discutir el projecte.

Si no fos possible, el text es tramitaria pel procediment d'urgència i es reduiria el temps per presentar esmenes a set dies i mig hàbils. Es tracta d'una iniciativa legal que incorpora situacions que ja estan regulades als estats de l'entorn, tot i que l'executiu no creu que sigui, encara, necessari per a la situació actual.

El ministre portaveu, Eric Jover, diu al respecte que de moment "veiem que la mobilitat las nostres carrers està minvant" i en base a les recomanacions i prohibicions d'activitats econòmiques afegeix que "si la mobilitat va disminuint durant els propers dies, no és necessari aplicar mesures coercitives més enllà".

La declaració de l'estat d'alarma hauria de donar resposta a situacions d'especial gravetat ocasionades per catàstrofes naturals, mitjançant la limitació provisional de la llibertat de circulació, del dret a la lliure entrada i sortida del Principat i al dret a la propietat privada. És per a un període de quinze dies i podria ser prorrogada si ho autoritza el Consell General.

És per a un període de quinze dies i podria ser prorrogada si ho autoritza el Consell General.

La declaració de l'estat d'emergència també vol permetre a l'executiu la resposta a situacions greus, però en aquest cas es tracta de supòsits d'interrupció del normal funcionament de la convivència democràtica.

Preveu que es pugui limitar el dret de circulació i les llibertats d'expressió, comunicació i informació. També es podran suspendre els drets de reunió, manifestació i defensa dels interessos socials i econòmics.

Com l'estat d'alarma és per a quinze dies i per ser prorrogat cal autorització parlamentària.

Informa: Pere Moliné

 

Comparteix:

3.220.231.235