ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Què has de saber de la reforma laboral

www.andorradifusio.ad

El nou codi de relacions laborals suposarà canvis per als treballadors en alguns aspectes clau, com ara les baixes de maternitat o el cobrament de les hores extraordinàries. També per a aquells que siguin acomiadats, que cobraran menys que amb la regulació anterior. El Consell General ha donat llum verd, a més, a la llei d'acció sindical i patronal. L'objectiu és impulsar una cultura sindical que té dificultats per tirar endavant.

Les lleis aprovades pel Consell General suposaran un canvi important a partir de l'1 de febrer.

El nou codi de relacions laborals abarateix l'acomiadament improcedent i manté el no causal amb una indemnització de 25 dies per any treballat.

El preavís d'un acomiadament també s'escurça. Passa de 90 a 30 dies. En cas de baixa voluntària s'haurà d'avisar amb 15 dies d'antelació.

El període de prova s'allarga a dos mesos. La llei elimina el decalatge en el preu de les hores extra i les unifica al 40% amb un límit de 12 hores setmanals.

Es flexibilitza la contractació amb una ampliació dels contractes. En destaquen dos de nous: el de relleu o successió per substitució a treballadors que es jubilen i el de continuïtat de la vida laboral, que permet seguir treballant als més grans de 65 anys.

D'altra banda, desapareix el contracte verbal.

Pel que fa als menors entre 15 i 18 anys podran treballar 8 hores.

Un fet destacable de la nova llei és l'ampliació de la baixa de maternitat a 20 setmanes i la de paternitat, a un mes. També es crea un permís no retribuït per cuidar fills malalts.  

Es regula l'acció sindical i patronal

El Consell General també ha donat llum verd a la llei d'acció sindical i patronal, una llei que regula la representació dels treballadors en les empreses i les eleccions per designar delegats i crear comitès d'empresa i fomentar la negociació col·lectiva.

La llei també crea el consell econòmic i social. Un dels punts destacats és l'eliminació de la doble representativitat, és a dir, es passa de poder tenir un delegat sindical i un de personal a tenir-ne només de general.

Pots consultar la Proposició de llei aquí.

Informa Ana Alamán

Comparteix: