L'impuls de la inversió i la disciplina fiscal són claus per assolir una sostenibilitat del deute públic, segons el CERES

www.andorradifusio.ad

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat l'assoliment de màxims històrics d'endeutament públic. Malgrat la recuperació de l'activitat i, de retruc, de les principals bases impositives, el Govern no ha aconseguit recuperar l'estabilitat pressupostària. Així ho destaca el darrer informe del Centre d'Estudis i Recerca Socialdemòcrata, que remarca la necessitat d'obtenir una sostenibilitat del deute públic amb un canvi de la política financera, promovent la inversió i executant una "disciplina fiscal".

Una de les notes apunta que el principal repte d'Andorra quant a l'equilibri en les finances públiques no està "relacionat tant amb el nivell de despesa pública", sinó en la seva composició. Recordant els consells del Fons Monetari Internacional, destaca la necessitat d'establir una estratègia fiscal a mitjà termini i garantir un nivell d'endeutament que permeti una gestió assumible i promogui un impuls de la inversió.

En aquest sentit, apuntalar un creixement econòmic consideren que és essencial, i encara més en economies petites i dependents com l'andorrana. Ressalten, de fet, que és cabdal per assolir la sostenibilitat del deute públic. Com? Obtenint superàvits i a través d'un cost de finançament inferior a la taxa de creixement nominal del PIB. Els autors de l'informe consideren que un cop assolit aquest creixement s'hauria d'executar el que denominen una "disciplina fiscal".

Alhora apunten que tenir una estructura de finançament "sense prou robustesa i que genera dèficits en situacions de normalitat" representa un risc per fer front a possibles escenaris complexos, com s'ha demostrat amb la pandèmia de la Covid-19 i la invasió russa d'Ucraïna.

Informa: Redacció
Imatge: Arxiu RTVA

Comparteix:

Els més petits també gaudeixen de l'últim dia de la vila medieval de Sant Julià 150 persones en la trobada d'scooters clàssics