ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Incertesa i dubtes entre els temporers per tornar a treballar a Andorra aquest hivern

www.andorradifusio.ad

Per una banda, incertesa i dubtes, però per l'altra, moltes ganes de poder tornar a treballar a Andorra en la imminent temporada d'hivern. Aquestes són les sensacions que més es repeteixen entre treballadors temporers que han vingut en altres ocasions al Principat i que estan a l'espera que les empreses els confirmin en les properes setmanes si els poden tornar a contractar per a aquest any.

El tancament sobtat de les pistes d'esquí i el sector de la restauració, i sobretot la impossibilitat de tornar a casa. Va ser un cop molt dur per al col·lectiu de treballadors temporers, però després d'uns mesos de parèntesi hi ha ganes d'encetar una nova temporada, i així es constata a les xarxes socials.

Algunes empreses ja han contactat amb anteriors empleats per saber a on es troben i si estarien interessats a tornar, sense poder confirmar encara de quantes places disposaran, una informació que es preveu anar acotant en les properes setmanes.

Les empreses de neu tenen previst seleccionar treballadors extracomunitaris habituals i especialitzats amb precontractes, però la incògnita és quines necessitats tindran la resta de negocis i com ho gestionaran.

Carolina Garcia és una temporera procedent d'Argentina que assegura que l'empresa ja s'ha posat en contacte amb ella, però "no pot confirmar quan començarà la temporada i com anirà tot". Afegeix que els principals dubtes que tenen són "els protocols" i les mesures de seguretat per a treballadors i clients.

Un altre temporer en una situació similar és Gonzalo Daniel Celis. En el seu cas, també ha mantingut converses amb l'empresa amb la qual ja havia treballat, però la resposta "és que no tenen cap certesa del que pot arribar a passar". Remarca que "els rumors que hi ha generen molta desinformació i molta incertesa".

En aquest sentit, el col·lectiu constata un desconeixement molt gran de la normativa en els passos fronterers i hi ha testimonis que consideren que el tracte no ha estat el correcte.

En un dels casos, era la una de la matinada quan la policia li va impedir l'accés al Principat, i l'afectat va haver de buscar un lloc on dormir al poble més proper.

També hi ha inconformitat amb algunes immobiliàries que demanen que es pagui el lloguer de tota la temporada per avançat, una qüestió que no és nova. I, a més a més, a les persones que es troben lluny, com ara a l'Argentina, se'ls afegeix el dubte de si podran viatjar i moure's sense impediments. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Arxiu RTVA

 

Comparteix: