ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

L'Institut de Drets Humans es querella contra Rajoy, Montoro i Fernández Díaz per coaccions en el cas BPA

www.andorradifusio.ad

L'Institut de Drets Humans i l'associació de juristes catalans Drets han presentat a Andorra l'ampliació d'una querella per extorsió a l'expresident espanyol Mariano Rajoy i els ministres del seu gabinet Cristobal Montoro i Jorge Fernández Díaz. Concretament, els acusa d'haver intimidat l'executiu d'Antoni Martí amb informació que no era certa sobre BPA durant la visita oficial que van fer el 8 de gener del 2015. L'objectiu, segons els denunciants, era intervenir el banc i liquidar-lo.

El maig del 2017 l'Institut de Drets Humans i Drets van presentar una querella contra quatre policies espanyols per pressions a BPA per aconseguir les dades bancàries dels polítics catalans Artur Mas, Oriol Junqueres i la família Pujol.

Ara, han ampliat aquesta querella contra Mariano Rajoy i els exministres espanyols Montoro i Fernández Díaz.

Se'ls acusa dels delictes de falsedat de documents i coaccions d'òrgans constitucionals ja que, segons els denunciants, durant la seva visita a Andorra els polítics espanyols haurien pressionat al Govern donant-li a entendre que l'única manera de fer front a la nota del FinCEN era intervenir i liquidar BPA.  

El membre de Drets Agustí Carles entén que "l'expresident Rajoy i el senyor Montoro quan van venir de visita al Principat van intimidar el Govern amb un informe del FinCEN que era fals". Argumenta que, per tant, "el Govern va prendre les seves decisions tècniques a partir d'una informació falsa i entenem que això és un delicte que caldrà investigar per part de la Batllia".

A més, en la denúncia s'explica que un dels policies implicats, el comissari Villarejo, que està en presó preventiva a Espanya, hauria declarat que ell i un altre alt càrrec policial espanyol, Marcelino Martín-Blas, van inventar-se les proves contra BPA. Un fet que Villarejo va declarar davant una comissió rogatòria andorrana i va deixar escrit en unes notes que Drets i l'Institut de Drets Humans no han facilitat. Agustí Carles remarca que, segons les explicacions de Villarejo, "el més responsable és Martín-Blas, que és qui reconeix i fa aquestes reunions, i diu que aquesta informació és falsa". Segons el membre de Drets, "diu que hem de fer creure al FinCEN que hi ha un banc a Andorra que està blanquejant diners a nivell internacional".

Des de l'Institut de Drets Humans s'afirma que aquests fets constitueixen una greu vulneració de la sobirania del Principat.

Informa: P.Moliné/J.A.Sarmiento/A.Pifarré
Imatges: Anna Romagosa
Locució: Xavi Albert

Comparteix:

100.26.179.196