Inversió de 10 milions d'euros per a les mesures per pal·liar l'encariment de la vida

www.andorradifusio.ad

El projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la població preveu un pressupost extraordinari de 10 milions d’euros per fer front a les mesures acordades tant per via reglamentaria com legal.

És una xifra una mica superior a la despesa prevista, que suma uns 8 milions d'euros, perquè l'executiu tingui marge de maniobra a l'hora d'assumir les mesures.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha apuntat que també estan notant els efectes de la inflació, tot i que ha deixat clar que les previsions del 2022 marquen que la recaptació seria suficient i que, a més, tenen marge gràcies la tresoreria disponible.

Així, Jover ha assegurat que la temporada d'hivern ha estat "molt positiva". "Estem anant a un ritme de recaptació major del que havíem pressuposat i això ens dona marge per afrontar aquesta despesa addicional". En aquest sentit, el Govern presentarà un nou pla d’equilibri financer i un nou marc pressupostari 2020-2023 al Consell General. Serà un cop acabi el 2022, quan es posi fil a l'agulla per al pressupost del 2023.

Una de les accions del nou projecte de llei que rebrà més inversió és la gratuïtat del transport públic, que es manté per l'1 de juliol. S'està acabant de preparar la logística, però s'ha avançat que per beneficiar-se'n caldrà ser resident i es podran sol·licitar els bitllets de forma telemàtica o presencial als punts de venda habituals.

Algunes mesures ja s'han pogut implementar per reglaments o decrets, però d'altres necessitaven l'aprovació d'aquest text, com ara l'augment obligatori del 3,3% d'aquells sous que es troben entre el salari mínim i el salari mitjà i que no s'havien beneficiat de l'increment de l'IPC.

També s'inclou l'augment del 3,67% de les pensions de la CASS per a les persones que perceben un import mensual inferior al salari mínim, una iniciativa que assumeix íntegrament l'executiu per no tensar més el sistema de pensions. A partir de l'1 de juliol els productes d'higiene femenina i per a nadons passaran a tenir l'IGI reduït a l'1%, tenint en compte que ara mateix és del 4,5%. 

Fruit de la revisió amb els grups parlamentaris i els membres del Consell econòmic i social han sorgit matisos i noves propostes, com ara la modificació de l'impost sobre habitatges buits en un marge de tres mesos a petició dels socialdemòcrates i més facilitats per a l'autoconsum energètic, eliminant l'actual obligatorietat de produir l'energia en el mateix lloc de consum, fet que beneficiarà, per exemple, les estacions d'esquí.

Pel que fa a l'habitatge, el ministre portaveu ha subratllat que un dels objectius és destinar la recaptació de l'impost a promocionar pisos de protecció social o a preu assequible. L'objectiu, però, no és merament recaptatori sinó presionar perquè els propietaris posin al mercat els pisos buits. 

També es dona més marge de temps als empresaris amb uns ingressos anuals per sota de 150.000 euros per presentar el dipòsit de comptes. Concretament tenen fins al gener del 2023. 

També es flexibilitza el deure de presentació d’informació comparativa respecte l’exercici anterior excepcionalment per aquells que utilitzin els models de memòria aprovats per l’Ordre Ministerial del 30 de març. Després d'aprovar-se en un consell de ministres extraordinari, el nou text ja ha entrat a tràmit parlamentari per la via d'extrema urgència i preveu ser aprovat al Consell General aquest dijous. 

Roda de premsa completa sobre el projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania: 

 

Informa: Judith Saéz - Laura Cugat
Imatge: NIl Forcada

Comparteix:

La policia canina visita l'Escola Bressol d'Escaldes-Engordany El comú de Canillo tanca el 2021 amb un superàvit de 2,5 milions