Jaume Bartumeu proposa que el Banc de França esdevingui el prestador de darrera instància de la banca andorrana

www.andorradifusio.ad

Un prestador de darrera instància és una de les principals necessitats del sector financer i Andorra podria assolir l'objectiu de tenir un estatus de relació en aquest sentit amb el Banc de França similar al que té Mònaco. Així ho defensa Jaume Bartumeu, que ha publicat un nou quadern dedicat al futur de la plaça financera des del Centre d'Estudis i Recerca Socialdemòcrata. 

L'excap de Govern no veu "factible, si més no a curt termini, que es pugui arribar a un acord amb el Banc Central Europeu" i considera que cal tenir presents exemples de petits estats com Liechtenstein, on els bancs locals depenen del Banc Central de Suïssa, o Mònaco, que té una aliança amb el Banc de França.

Bartumeu no es posiciona en contra de la concentració bancària, procés que es desenvolupa arreu del món, però es mostra preocupat sobre el manteniment dels llocs de treball qualificats i de la possible pèrdua de competència i, de retruc, aparició d'un monopoli. En tot cas, considera que l'adquisició de bancs per altres entitats no soluciona els problemes de la plaça financera, que implica el reforçament del capital.

D'altra banda, defensa la transparència en el procés del canvi de model del sector per consolidar-lo mitjançant un debat públic. "Sembla que hi ha un nou secret bancari, que és el fet de no voler explicar realment cap a on va el sector i com evoluciona. Sembla que molesti plantejar aquestes qüestions", ha afegit. Bartumeu assegura que l'Associació de Bancs va enviar un document al Govern el 2019 mostrant la seva posició contrària a obrir la possibilitat que entitats de la Unió Europea poguessin prestar serveis a Andorra des de fora.

Els estudis d'aquest quadern, el primer d'una nova sèrie, han estat duts a terme per l'equip de projectes econòmics i financers TRACIS. A més de publicar la nota d'opinió en relació amb la problemàtica de l'absència d'un prestador de darrera instància, s'hi inclou una anàlisi dels resultats del sector bancari del 2020.

D'altra banda, s'hi adjunta un document relatiu a la declaració final del personal tècnic de la missió del Fons Monetari Internacional. L'excap de Govern destaca que l'organisme internacional demana vetllar per mantenir la liquiditat i avaluar les reserves de capital, a més de recomanar la divulgació d'estadístiques oficials d'acord amb els estàndards internacionals per millorar la transparència i facilitar el monitoratge de l'economia.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Ricard Tenza-Arxiu RTVA

Comparteix:

Set restaurants nacionals participaran a la sisena edició de Goût de France Mig any d'activitats per homenatjar Sergi Mas