ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Jover avança un dèficit de 129 milions, el doble del previst per la crisi del coronavirus

www.andorradifusio.ad

El Govern tem una situació econòmica pitjor de la que preveia per aquest any. La causa és l'increment de despeses socials i sanitàries obligades per la crisi de la Covid-19 acompanyades de la davallada general dels ingressos.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha presentat aquest dijous el pla d'equilibri financer a sis anys vista davant la comissió legislativa. El dèficit per aquest any serà de 129 milions d'euros, molt per sobre dels 65 previstos, a causa de la caiguda d'un 5% dels ingressos per impostos directes i els indirectes, que baixen un 38%. A aquests apartats cal sumar la davallada dels ingressos duaners, així com del turisme.

El pla haurà de fer front a la caiguda de 34 milions dels ingressos i un augment de 27 milions en les despeses, generades sobretot per l'allargament de les ajudes a empresaris, les despeses sanitàries i les ajudes socials.

Les xifres negatives d'aquest any queden compensades, en part, per l'augment dels dividends de FEDA i Andorra Telecom, d'un 3%, i l'aportació dels comuns al fons solidari. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, tot i estar d'acord amb l'objectiu del pla, ha criticat el Govern acusant la gestió de manca de control sobre les despeses.

Jover ha avançat alguns punts de la reforma fiscal que millorarà la recaptació de l'Estat sense cap increment dels tipus impositius. Es revisarà les figures tributàries, especialment el que grava les societats, sense que comporti perdre competitivitat fiscal. Un dels objectius és que empreses que mantinguin resultats positius malgrat la crisi aportin més en l'esforç per afrontar les conseqüències de la pandèmia.

Informa: Joan A.Sarmiento
Imatge: Sergi Linares

Comparteix: