ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Jover referma el compromís de no incrementar l'endeutament i justifica recórrer als dividends de FEDA i Andorra Telecom

www.andorradifusio.ad

El Govern referma el compromís de no incrementar l'endeutament. Per això preveu que el pròxim pressupost, que xifra el dèficit en 23 milions d'euros, es pugui acabar liquidant amb equilibri. El ministre de Finances ha justificat de nou que els comptes es nodreixin dels dividends de FEDA i Andorra Telecom.

Després d'explicar-los als grups parlamentaris, el ministre de Finances ha detallat el marc pressupostari 2020-2023 i el projecte de pressupost per al 2020, que va entrar al Consell General el 31 d'octubre. Amb un plantejament conservador, s'estima un dèficit de 23 milions d'euros, amb l'objectiu que l'exercici es pugui acabar tancant a l'entorn del dèficit zero. "Estem compromesos amb el fet que en una fase econòmica positiva no hem d'incrementar l'endeutament del nostre país. Allò que hem de fer en l'exercici pressupostari i sobretot quan tinguem la liquidació final és assolir nivells pròxims a l'equilibri pressupostari. És la voluntat d'aquest govern continuar amb aquesta política que ja havia iniciat el ministre Cinca", reiterava Eric Jover.

Davant les acusacions de formacions com el PS de la utilització dels dividends de FEDA i Andorra Telecom per maquillar els comptes, el ministre ha assenyalat que en cap cas aquesta cessió va en detriment de la qualitat del servei de les companyies. I recorda que l'Estat ha de fer una important injecció anual a la caixa de la CASS. "Se n'ha fet una gestió bastant més rigorosa d'aquella que s'havia fet en el passat i els recursos que ens arriben ens permeten fer polítiques socials, educatives, sanitàries...", defensa, tot recordant que "quan el senyor Pere López va tenir l'honor de ser ministre de Finances, la branca general de la CASS estava encara en superàvit i ara estem parlant de volums que ronden els 40 milions que hem d'injectar des del Govern a la CASS".

Amb una previsió de més ingressos via impostos directes i menys via els indirectes, les despeses corrents preveuen, sobretot, més diners per al SAAS i per a ajuts socials. També es preveuen 44 milions d'euros per a inversions reals, 1,3 més que en el pressupost del 2019. Pel que fa a les despeses de personal, destaquen partides per als complements de jubilació i per crear catorze places més a l'administració de Justícia.

Els ministeris que més incrementen el pressupost són els de Funció Pública, Salut i Educació, mentre que el d'Ordenament Territorial disminueix perquè ha augmentat la inversió privada en la construcció i no es vol sobresaturar el sector. 

Informa: Gerard Gort
Imatge: Desirée Sala

Comparteix:

3.214.184.223