ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La crisi de BPA i la regla d'or condicionaran el pressupost de l'Estat per al 2016

www.andorradifusio.ad

La crisi de BPA afectarà la previsió de creixement del PIB a partir de la qual el Govern farà el projecte de pressupost. Així ho confirma el ministre de Finances, Jordi Cinca, que no obstant això assenyala la regla d´or com l'element que més condicionarà els comptes públics per a l´any vinent. Una mesura que Cinca hauria posat en pràctica en una època de bonança econòmica.

El ministre de Finances creu que la crisi de BPA obliga el Govern a ser prudent a l´hora d'estimar el creixement del PIB per a enguany i per al 2016. Així doncs, en el projecte de pressupost es farà una previsió del creixement de l'economia a la baixa. Cinca afirma que "segurament reflectirà un PIB una mica per sota del que hauríem presuposat si no hagués existit l'afer BPA" perquè "venim d'un 2013 en què per primera vegada vam recuperar el PIB positiu després de molts anys, un PIB positiu que es confirma el 2014". Però Cinca prefereix "ser prudent" sobre les dades del 2015 i del 2016 "perquè d'una o altra manera pot haver-hi l'impacte de BPA".

Tot i així no preveu que la crisi del banc afecti estrictament les partides pressupostàries del 2016. I és que, segons avisa Cinca, la Llei d´estabilitat de les finances públiques condicionarà molt més el pressupost que no pas la crisi de BPA. El motiu és que l´anomenada ´regla d´or´ limita qüestions com ara el dèficit o l´endeutament. És una llei "molt exigent", afirma Cinca convençut que és "una bona mesura". Matisa, però, que "potser hauria estat millor posar-la en pràctica en un moment de bonança".

Pel que fa a la possibilitat d´alliberar les partides pressupostàries d´enguany que s´han reservat, Cinca no es pronunciarà fins al setembre. Serà aleshores, amb els ingressos tributaris ja ben definits, que es decidirà quina part es desbloqueja. Tot i així, el ministre ja avisa que una part de les reserves s´haurà de destinar a pagar els treballs d´auditoria dels comptes de BPA.

Informa: Andrés González-Nandín Imatge: Cristina Jubete

Comparteix:

44.192.10.166