La Nit Literària dota quatre dels nou premis

www.andorradifusio.ad

Al marge del premi estrella de la 38a Nit Literària, que ha recaigut en Maria Encarnació Bellostas per "La nena de la casa de la bauma", la vetllada, organitzada pel Cercle de les Arts i les Lletres ha tornat a lluir en format de sopar gala després de 7 anys. Ha estat una nit on s´han dotat quatre dels nou premis. Destaca el Tristaina de periodisme, per al documental del fallaires "El camí del foc", de Qucut Porduccions, i obres ambientades al Pirineu com el premi de teatre 50è aniversari Crèdit Andorrà.

PREMIS DOTATS

Maria Encarnació Bellostas, del Vallès Occidental, ha estat el gran nom de la 38a edició de la Nit Literària. Ella és l´autora de "La nena de la casa de la bauma". És la segona dona que entra en la nòmina del premi Fiter i Rossell de novel·la dotat amb 15.000 euros.

El resident massanenc Agustí Franch ha estat el guanyador del premi de teatre 50è aniversari Crèdit Andorrà per "Fred". L´obra parla de la por a través d´una família que acull un grup de refugiats jueus durant la Segona Guerra Mundial. L’autor de “Fred" ha explicat a les càmeres d’RTVA que des de que va arribar a Andorra, ara fa tres anys “tenia ganes de escriure sobre el país. Aquesta ha estat la primera que he escrit i ha tingut premi.”

A punt de rebre la declaració com a patrimoni immaterial de la Unesco, el documental dels Fallaires d´Andorra la Vella,"El camí del foc", de Qucut produccions, s´ha emportat el Tristaina de periodisme per a treballs emesos a Andorra. Albert Cristòfol, coautor del documental juntament amb Rosa Burgos, ha explicat que es tracta d’un premi compartit ja és “un documental que hem treballat conjuntament amb l’Associació de fallaries. Estem molt orgullosos d’aquest projecte realitzat a Andorra.”. 

El que correspon a treballs emesos a l´estranger ha estat per a Tana Collado, directora de "Cuines", de TV3.

El valencià Xavier Marzal ha estat el guardonat amb el Sant Miquel d'Engolasters d´assaig literari per l´obra "NATURA és l´hexagrama del sagrat". Marzal indica que "una reflexió filosòfica i ecologista sobre les visions de la natura al llarg de la història i el que la natura és ara per a nosaltres".

CATEGORIES AMB ACCÈSSIT

Ahir es van dotar quatre dels nou premis, però el jurat va concedir accèssits en tres categories.

Els dos autors del Manuel Cerqueda de novel·la curta, obres que tenen el Pirineu com a teló de fons. Ignasi Serrahima proposa una història que crea el paral·lelisme entre un pintor ermità que s´acaba desbocant a causa d´unes veïnes que li proporcionen bolets al·lucinògens i la mitologia grega.

L´altre ha estat per a l'urgellenca Laura Casanovas per "Tornar a casa", que ja compta entre d´altres amb el premi Pirineu de narració, guardó principal dels premis Homílies d´Organyà i que ens parla d´històries locals i el sentiment de tornar a casa després d´un llarg viatge.

El del Sant Carles Borromeu de contes i narracions ha estat pel barceloní Jordi Ortiz i "Espectre de papaia", que ens parla d´aquesta fruita des de diverses vessants.

I el Grandalla de poesia ha estat per a la menorquina Anna Ticoulat i "La finestra curiosa", que és la quarta vegada que es reconeix en aquesta categoria.

ELS GRANS ABSENTS

Tot i comptar amb quatre aspirants el premi de divulgació científica, s´ha quedat sense destinatari, de la mateixa manera que el d´investigació històrica, al qual només s´havia presentat una obra.

La vetllada també va servir per homenatjar un grup de dones molt vinculades a les arts i les lletres.

Informa: Rosa Alberch Imatge: Sergi Pla

Comparteix:

Rossend Areny projecta una plataforma ciutadana com a alternativa a UL el 2019 Els Verds justifiquen el pacte amb els Liberals "pel bé de la parròquia"