ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'anàlisi: els productes frescos, un 18% més cars que fa sis mesos

www.andorradifusio.ad

El preu de la cistella de la compra ha augmentat considerablement respecte el 2021. Sobretot en els productes frescos, que han patit la variació més important. Una comparació d'aquesta casa mostra que una compra estàndard surt prop d'un 20% més cara ara que al novembre de l'any passat.

La inflació ha provocat que el cost de vida sigui més alt ara que fa un any. I és que no només ha pujat la benzina i l'electricitat, sinó que omplir la cistella de la compra també surt molt més car que el 2021. 

La darrera estadística diu que a l'abril l'alimentació va pujar un 6,9% respecte el mateix mes de l'any passat. Una xifra significativa que s'enfila encara més si només tenim en compte el producte fresc.

Un exemple: ara fa mig any, podíem comprar un quilo de carbassó a 1,45€, mentre que ara surt a 1,89€. Més exagerat és l'augment de l'albergínia, que ha passat de 1,49€ a 2,99€. El preu de la llet i els ous també ha pujat entre 10 i 15 cèntims per unitat. 

Fent la comparació, també sobta que el peix s'ha encarit molt més que la carn. En aquest cas, el pit de pollastre surt 50 cèntims més barat que fa mig any, però la picada de vedella equilibra la balança sent mig euro més cara. Quant al peix, una daurada surt més d'un euro més cara ara que al novembre passat i els llagostins han passat de 12,95 a 17,95€. 

Cal tenir en compte que els preus poden variar en funció dels mesos de l'any i que aquesta és una mostra específica d'un supermercat del país. Tot i això, el que és clar és que una compra amb plàtan, poma, carbassó, albergínia, llet, ous, pit de pollastre, picada de vedella, daurada i llagostins sortia fa mig any a 41,02€ i ara, a 48,42€. El que es tradueix que fer la compra surt un 18% més car que a final del 2021. 

Informa: Òscar Serrano

 

Comparteix: