ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'anàlisi en profunditat de la llei que ha de regular el creixement urbanístic

www.andorradifusio.ad

El BOPA publicarà imminentment la llei que pretén limitar el creixement urbanístic, aprovada per la via d'extrema urgència la setmana passada al Consell General. El Govern defensa que és necessària tenint en compte l'augment de la població.

Segons Estadística, els darrers cinc anys s'ha passat de 73.000 a gairebé 80.000 habitants. I els plans d'urbanisme dels comuns preveuen un augment hipotètic de població de 950.000 persones. Per tant, proper al milió. Per assegurar un creixement sostenible de l'activitat urbanística, el Govern ha impulsat aquesta llei que, abans no sigui efectiva, ha desencadenat una allau de sol·licituds de llicència d'obra per edificar als comuns. 

Des que el cap de Govern va anunciar la mesura en el debat d'orientació política fins aquest divendres s'han entrat 63 peticions per construir edificis. La Massana és la parròquia que n'ha rebut més amb 18, seguida d'Encamp amb 12 i Ordino amb 10. Per sota trobem Escaldes-Engordany amb 9, Sant Julià de Lòria que n'ha rebut 6, Andorra la Vella 5 i Canillo que tanca la llista amb 3. En el cas de Canillo, només aquests tres projectes representen més de 38.000 metres quadrats nous per construir. 

Quins són els punts claus del que implicarà aquesta llei?

Els comuns tenen un any per elaborar un estudi de capacitat de càrrega màxima de les parròquies. Posteriorment, hauran d'adaptar els seus plans d'ordenació i urbanisme a les conclusions que en resultin.

Entre l'entrada en vigor de la llei i l'entrada en vigor de la modificació de les directrius d'ordenació hi ha una moratòria d'un mes durant el qual se suspèn l'aprovació de nous plans parcials, projectes d'urbanització i atorgament de llicències d'edificació d'obres de nova planta.

Mentre els comuns elaborin els estudis, per regular la concessió d'autoritzacions caldrà un informe favorable del Govern per part dels ministeris de Medi Ambient i Urbanisme. Hi ha, però, unes tipologies d'habitatges que queden excloses. La construcció d'habitatges unifamiliars i plurifamiliars de lloguer. També hi ha algunes obres d'ampliació d'edificis, rehabilitació o reforma.

Quina afectació té al sector dels habitatges d'ús turístic?

Se suspèn durant dos anys l'atorgament de noves autoritzacions d'habitatges d'ús turístic. Amb aquesta mesura es busca que un nombre important d'apartaments i estudis es destinin al mercat de lloguer residencial. S'exclouen, però, els que tinguin la categoria de 5 estrelles.

A més, el canvi de propietari d'un habitatge d'ús turístic per compravenda suposa la cancel·lació automàtica de la inscripció al registre.

Ara bé, totes les sol·licituds presentades abans de l'entrada en vigor de la llei, tant de nous plans parcials, projectes d'urbanització i llicències d'obra nova com d'autorització d'habitatges d'ús turístic es tramiten amb la normativa anterior.

Un cop entri en vigor la llei, el Govern tindrà dos anys per elaborar un estudi de la càrrega turística del país i les mesures per garantir la sostenibilitat del sector.

Informa: Laura Massegú

Comparteix: