Landry Riba veu difícil ratificar l'acord amb la UE i celebrar el referèndum aquesta legislatura

www.andorradifusio.ad

El Govern no preveu que es pugui ratificar aquesta legislatura un acord d'associació amb la Unió Europea i s'haurà de deixar per la vinent el referèndum. Així ho ha assegurat Landry Riba, secretari d'Estat d'Afers Europeus, que ha constatat que els esculls són el control de la immigració i el manteniment del monopoli d'Andorra Telecom.

Les negociacions per assolir un acord d'associació amb la UE s'han endarrerit per la pandèmia del coronavirus però també pel Brexit. Això fa que el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, constati que durant aquesta legislatura es pot assolir un acord però no ratificar-lo: "Veiem poc probable que aquest text, en un horitzó en què també hi haurà eleccions generals a casa nostra, pogués arribar a un referèndum abans del final d'aquesta legislatura".  "Seria poc interessant pel propi projecte i poc hàbil per part de tots simultaniejar unes eleccions generals amb un referèndum"

Al setembre hi haurà les rondes de negociacions sobre la lliure circulació de persones. Aquí hi ha importants divergències per la postura andorrana de voler controlar l'accés.

També es pretén mantenir la sobirania en l'àmbit de les telecomunicacions. En canvi, no sembla que sigui necessari establir un subsidi d'atur contributiu. Riba argumenta que "les normes de la UE no preveuen un model europeu d'atur, sinó diferents possibilitats i una d'elles és molt similar al model que ara tenim nosaltres i, per tant, una prestació per desocupació de tipus assistencial no contributiva". És per aquesta raó que entén "que el nostre model actual té encaix en el marc jurídic de la Unió".

A final de juny l'executiu vol dur a terme una altra trobada amb la ciutadania per explicar com van les negociacions.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

Medi ambient i inclusió centren les propostes del primer consell d'infants presencial de la capital després de l'esclat de la pandèmia Espot obre la porta a l'arribada de bancs europeus amb condicions de reciprocitat un cop assolit l'acord amb la UE