L'expert en pensions de la CASS proposa allargar l'edat de jubilació als 67 anys i augmentar 4 punts la cotització

www.andorradifusio.ad

Augmentar en 4 punts la cotització a la CASS, allargar fins als 67 anys l'edat de jubilació i l'aposta pels plans de pensions. Són algunes de les 14 propostes que ha posat damunt la taula l'assessor de la CASS, José Antonio Herce, en la darrera jornada pública de la comissió que estudia la sostenibilitat de les pensions. L'expert ha remarcat que cal una reforma integral fiscal, laboral i productiva.

Herce presentarà al consell d'administració de la CASS les propostes que ha avançat aquest dimarts al matí a la comissió del Consell General que estudia el futur de les pensions.

Entre les més destacades apareixen l'allargament de l'edat de jubilació als 67 anys i reduir fins als 63 la possibilitat de jubilar-se anticipadament. L'assessor s'ha posicionat a favor d'augmentar el tipus de cotització de manera progressiva per a la branca de jubilació. Fins a quatre punts percentuals del salari brut, desplaçant aquests punts de la branca general, part que seria coberta mitjançant impostos.

Aquest ajustament hauria de desenvolupar-se de manera gradual "començant amb un 1% a càrrec dels treballadors, un altre 1% a càrrec de les empreses i un 0,5% de bonificació de l'Estat, de manera que s'arribaria a un 2,5%". Segons afegeix l'expert, "si volem arribar al 5% hauria de ser en 7 o 10 anys, no de cop, perquè crearia molt d'estrès a les empreses".

Herce ha apostat també per contractar plans complementaris a les cotitzacions, ja sigui de les empreses o bé dels treballadors. El president de la CASS, Albert Font, ha avançat que la reforma no s'allunyarà de les mesures presentades per l'expert.

Valdeolivas defensa augmentar la cotització i considera que s'està sobredimensionant el risc de col·lapse

Abans de la compareixença d'Herce ha intervingut Yolanda Valdeolivas, a proposta del grup parlamentari socialdemòcrata. L'exsecretària d'ocupació del govern espanyol i catedràtica de dret de treball i de la seguretat social per la universitat autònoma de Madrid ha recomanat, entre altres punts, augmentar les cotitzacions, que són molt baixes comparades amb Europa, i deslligar el sistema de quotes del finançament de la Sanitat.

Ha volgut deixar clar que és defensora "d'una seguretat social emmarcada com a estat del benestar" i també ha manifestat que hi ha un sobredimensionament del risc financer, assegurant que en els últims anys s'està alarmant i no alertant de la crisi dels sistemes de protecció social. "Fa dècades que ens estan alarmant d'un col·lapse immediat i en cap país del nostre entorn ha arribat", ha declarat, reiterant que si es vol un canvi de paradigma és perquè hi ha reformes ideològiques al darrere que volen afluixar l'estat per "entregar part de lo públic a entitats privades per participar en el nínxol de negoci".

Informa: Sergi Cano- Judith Sáez-Agència ANA
Fotografia: Agència ANA
Imatge: Pere Besolí

Comparteix:

Reportatge: drons per prevenir el risc d'incendi Esports i Gaming: els nous portals informatius de l’Agència de Notícies Andorrana