ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Quota d'adhesió a l'FMI de 100 milions amb un cost efectiu de 270.000 euros

www.andorradifusio.ad

El Govern ha fet pública aquest dimecres la quota que ha aprovat per a l'adhesió d'Andorra a l'FMI: 101,6 milions d'euros.

Segons han exposat el ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, aquesta quota es divideix en dues parts: un 25 i un 75%.

Implica que s'han de dipositar 25 milions 6 mesos després de l'adhesió dels quals es rebran interessos, bloquejar 266.000 euros (que continuaran sent propietat del Govern) i comprometre's a reservar 75 milions que no s'han d'abonar. Segons Jover i Ballestà, en realitat el cost efectiu de l'adhesió serien només els 266.000 euros que s'hauran de bloquejar i 4.677 anuals.

Jover ha afirmat que entrar en aquesta organització suposaria poder gaudir d'una millor reputació i accedir als beneficis de l'assistència tècnica i formació.

Després dels neguits generats els darrers mesos arran de les diverses opinions al voltant de la quota que exigiria l'FMI, Jover ha dit que no ha volgut "entrar en polèmiques" abans de tenir les primeres dades validades per l'entitat que "evidentment, són assumibles".

El plenari d'adhesió de nous membres es fa cada dos anys i el proper serà aquest octubre. El ministre de Finances ha assegurat que s'hauran de desenvolupar diverses eines legals per fer possible l'adhesió i demanarà la complicitat de totes les forces parlamentàries. En aquest sentit, ha demanat comparèixer al Consell General per exposar tot el procés. En el cas concret del PS, ha dit que pot canviar l'opinió inicial negativa quan vegi que la quota a pagar és molt menor del que calculava.

Ha reconegut que quan es demana un préstec a l'FMI, "es pacta un tipus d'interès i elements per donar sostenibilitat al país", però assegura que no és previst demanar-hi crèdits per pagar les despeses ocasionades per la crisi sanitària ja que ja hi ha hagut prou finançament per altres vies. "La voluntat del Govern no és activar les línies de finançament, sinó tenir aquesta xarxa de seguretat i gaudir de la resta de beneficis que aporta l'adhesió", ha declarat.

Roda de premsa completa del Govern d'aquest 1 de juliol:

Informa: Pere Moliné-Yasmina Canedo
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

3.228.11.9