ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'habitatge, les pensions i Europa centren el debat nacional

www.andorradifusio.ad

L'habitatge, el poder adquisitiu, les pensions i Europa ha centrat gran part del debat dels sis caps de llista a RTVA. Acció, Liberals i Demòcrates han tret pit de la feina feta pel govern de coalició, mentre que les altres han estat crítics i han presentat els seus models alternatius. 

El debat ha escenificat les diferències respecte al model proposat sobre la continuïtat del sistema de pensions. Mentre la coalició progressista aposta per sufragar la sanitat i les pensions via impostos, la formació taronja vol una pujada gradual de les cotitzacions, el que ha provocat retrets entre Pere López i Xavier Espot.

"El senyor Espot vol protegir aquells que paguen zero avui en dia per fer pagar tots els treballadors i tots els autònoms del nostre país"

Pere López, cap de llista de PS Progressistes SDP + 

"Ens dirà el punt del nostre programa on posa que apujarem 10 punts les cotitzacions? Ho dic perquè d'aquesta manera els ciutadans i ciutadanes que ens escolten veuran quina és la credibilitat de les seves paraules. Miri la seva proposta fiscal senyor López, per molt que ens vulgui fer creure el contrari, és un absolut desastre i tocarà de mort el teixit econòmic i social del nostre país."

Xavier Espot, cap de llista de Demòcrates+CC+ACO+UP+I 

L'habitatge s'ha tractat en dos dels tres blocs del debat: l'econòmic i el social, amb models contraposats, sobretot en la implicació pública i la privada

"El problema de l'habitatge que no ha entès el senyor Espot al llarg d'aquesta legislatura és que cal produir un producte que avui no existeix i que el mercat no produirà mai, i per això cal una decidida actuació pública per fer-ho."
Pere López, cap de llista de PS Progressistes SDP + 

"Sembla convençut que el sector privat no tindrà cap interès a participar del fet que hi hagi habitatge de lloguer assequible per les famílies. Jo penso que el sector privat pràcticament sempre ha treballat perquè les famílies i els treballadors disposin d'aquests lloguers assequibles."

Judith Pallarés, cap de llista d'Acció 

Per la seva banda, el candidat liberal ha tret pit de la feina feta els darrers quatre anys. 

"El senyor Espot ha fet un repàs de la feina necessària que s'ha fet aquesta legislatura per assentar les bases d'una bona política d'habitatge. Subscric tota aquesta feina que ha liderat la part liberal del Govern."

Josep Maria Cabanes, cap de llista de Liberals d'Andorra 

Una qüestió, la de l'habitatge, amb un impacte directe sobre el poder adquisitiu. Cerni Escalé s'ha mostrat crític amb la gestió del Govern i a mode irònic ha interpel·lat als electors. 

"Demanar a les persones que estan mirant aquest debat, si la seva qualitat de vida ha millorat respecte fa quatre anys? Si els salaris han augmentat respecte a la seva capacitat de compra, al seu poder adquisitiu? Si és veritablement així, animo a les persones que estan mirant aquest debat a votar a Demòcrates per Andorra."

Cerni Escalé, cap de llista de Concòrdia 

Qui també s'ha mostrat crítica amb la gestió de l'executiu ha estat Carine Montaner. L'ha titllada de poc transparent i com a exemple ha posat l'heliport.

"El tema de l'heliport. Aquí tenim un problema molt greu a nivell de l'heliport. S'ha canviat de projecte, hem passat de 3 milions a 10 milions. Les galetes de la padrina són bones, però s'ha de contenir la despesa pública."

Carine Montaner, cap de llista d'Andorra Endavant 

El darrer bloc s'ha centrat en les relacions amb Europa i sembla clar que les negociacions es podrien allargar més enllà d'aquest 2023.

Informa: Anna Pifarré- Ariadna Guiu Vila
 

Comparteix: