Les llevadores reivindiquen la importància de la seva tasca en el dia en què es commemmora la professió

www.andorradifusio.ad

Cada 5 de maig es commemora el Dia internacional de la llevadora que, enguany, torna a estar marcat per la pandèmia del coronavirus per segon any consecutiu. El col·lectiu també s'ha hagut d'adaptar a les mesures anticovid a l'hora d'informar i resoldre dubtes de mares embarassades no només relacionats amb el mateix procés, sinó també amb els que sorgeixen per la Covid-19. S'espera augmentar el nombre de professionals amb la nova promoció d'estudiants d'infermeria de la Universitat d'Andorra especialitzades en aquesta branca.

El seu acompanyament a dones embarassades i famílies ha estat encara més necessari en temps de pandèmia. Tot i les restriccions, les llevadores han continuat donant suport a les mares, que amb la Covid-19 han tingut més dubtes i, en moltes ocasions, s'han sentit soles en el procés de l'embaràs.: "Hem estat al seu costat intentant donar suport per via telefònica, o bé, de manera assistencial a les consultes d'atenció primària, on s'exerceix una gran tasca", diu la llevadora Virginia Cortesao.

Per al col·lectiu ha suposat un gran repte. Els primers mesos de pandèmia es van extremar tant les mesures per evitar contagis que, fins i tot, es va restringir la presència de parelles a la sala de parts. Un altre acompanyament igual d'important per a les mares. Ara, però, les mesures restrictives s'han relaxat i s'han reprès, per exemple, les classes de part i postpart respectant els protocols.

Marta Chica és una de les assistents a classes de postpart i destaca com "és un moment en el qual ningú et molesta, on connectes amb el teu nadó i amb les altres mares". "Et sents molt a gust en un moment que dediques a tu mateixa." Elena Garcia, que també assisteix a les mateixes classes, diu que és un espai en què "et sents compresa". "Saps que tothom tindrà els mateixos dubtes i, si no els té ara, els ha tingut."

El col·lectiu de les llevadores espera poder augmentar el nombre de professionals gràcies a una nova promoció d'estudiants d'infermeria de la Universitat d'Andorra especialitzades en aquesta branca. Els darrers mesos l'UdA ha signat un conveni amb la Generalitat perquè futures llevadores del país es formin en centres catalans. Segons Cortesao,  d'aquesta manera es podrien "abastar moltes més  competències i ampliar-les en tots els vessants". "Són llevadores que, ja sigui per aspectes personals, com la conciliació familiar, ens fan falta a l'atenció primària i l'hospitalització."

Les llevadores no només són presents en el procés de l'embaràs, sinó que també faciliten la informació, eines i suport necessaris en qualsevol etapa de la vida de la dona. Tot plegat amb l'objectiu de desenvolupar la seva vida sexual i reproductiva amb total llibertat, allunyant-se de la pressió social sobre la maternitat que, malauradament, continua sent-hi.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Ricard Tenza

Comparteix:

El Govern finançarà el 65% de les visites al psicòleg emmarcades en el nou programa d'atenció per la Covid-19 La ramaderia alerta que el creixement de la construcció amenaça les pastures