ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La lluita de les estacions per mantenir la neu: "sense l'esquí, això s'ha acabat"

www.andorradifusio.ad

Una enquesta recent revela que un 90% de la població creu en el canvi climàtic i en la necessitat de mesures per combatre'l. La neu, el principal motor econòmic del país, és el principal afectat. Els dominis fa molts anys que treballen amb estratègies per compensar la manca de neu, la pujada de la temperatura i la cota de neu.

Els camps de neu tenen una visió molt realista respecte el canvi climàtic i ja fa temps que treballen mirant de diversificar el producte. "Som de les poques estacions que tenim un forfet de temporada hivern-estiu", destaca el director d'EMAP, Josep Marticella, qui pensa que és "una bona forma de demostrar que nosaltres som molt conscients de l'evolució de la situació climàtica". "El tot esquí s'ha acabat. Hem de preveure complements, no solucions però ajudes. Ara, sense l'esquí, això sí que s'ha acabat", sentencia el director tècnic de Grandvalira ENSISA, Enric Barbier.

Davant aquesta realitat l'única solució és la neu de cultiu. Andorra ha estat pionera i els canons no han deixat d'evolucionar des dels anys vuitanta. El gran enemic és la temperatura. Però Barbier també adverteix que "ens hem de preparar amb la reserva d'aigua". Per fer neu cal temperatures baixes, humitat alta i poc vent. Les poques oportunitats cal aprofitar-les al màxim. Els esforços s'estan centrant en la captació d'aigua. Barbier recorda que ara es fabrica neu amb menys fred que abans, però que "tot té el seu límit".

Com el bon vi, la neu s'ha de cuidar i deixar reposar. La producció de neu té una despesa energètica però el procés és sostenible, perquè torna al medi.

Hem començat el 2021 amb temperatures molt baixes però la tendència els darrers anys mostra un progressiu augment de les temperatures. Els camps de neu segueixen treballant per minimitzar-ne les conseqüències.

Informa: Cesc Sanjuan
Imatge: Sergi Linares - Nil Forcada

Comparteix:

44.192.10.166