Llum verd a l'impost sobre els pisos buits

www.andorradifusio.ad

El consell de ministres ha aprovat el reglament de l'impost sobre els habitatges buits, un compromís que ja contemplava la llei de mesures urgents per als lloguers del 2019 i que ara veu la llum. 

Segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, l'impost "no té un afany recaptatori" sinó que busca alliberar habitatges i que augmenti l'oferta de lloguer.

L'impost s'aplicarà als habitatges que portin buits "com a mínim dos anys", un període que es comença a comptabilitzar des de l'1 de gener del 2019.  Per tant, els dos anys es compleixen l'1 de gener del 2021 i per aquest motiu s'havia de desenvolupar el reglament que fixa com s'ha d'executar aquest impost.

Els propietaris amb un pis buit des del gener del 2019 o que en el futur es trobin en aquesta situació durant dos anys, a partir que es compleixi el termini, tenen dos mesos per fer la inscripció al registre d'habitatges buits, on s'hauran d'anar actualitzant les dades. L'única via per a la liquidació de l'impost serà la domiciliació bancària.

El 31 de desembre del 2021 es comprovarà al registre quins són els habitatges buits i durant el trimestre següent es liquidarà l'impost. Implica un gravamen de 5,05 euros per metre quadrat. Hi ha excepcions: si són segones o terceres residències per a ús familiar o de lleure, domicili social o fiscal d'alguna activitat econòmica o s'estan intentant vendre amb un esforç actiu.

El ministre ha deixat clar que Tributs tindrà la potestat per efectuar totes les tasques de comprovació i també s'està elaborant un mecanisme d'inspecció. Jover demana responsabilitat als propietaris per inscriure's al registre.

Roda de premsa posterior al consell de ministres:

Informa: Yasmina Canedo - Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Salut regula el preu dels tests d'antígens a les farmàcies i distribueix una segona prova gratuïta El Govern insistirà per aconseguir l'arribada de turisme des de Catalunya