ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Llum verd al projecte de llei per limitar el creixement urbanístic i els allotjaments turístics, amb la marxa dels socialdemòcrates de la cambra

www.andorradifusio.ad

Un fet irresponsable i inèdit dins la cambra. Així ha descrit el cap de Govern i els consellers generals de la majoria la marxa dels socialdemòcrates en no estar d'acord a emprar la via d'extrema urgència per aprovar el nou projecte de llei que vol posar fre al creixement urbanístic per equilibrar-lo i aturar dos anys les autoritzacions d'habitatges d'ús turístic. Unes formes que tampoc han compartit Terceravia+Unió Laurediana+Independents i la consellera general no adscrita Carine Montaner. Tot i votar-hi en contra, el text ha tirat endavant amb el vistiplau de la majoria. 

La presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, ha argumentat la seva marxa del Consell General dient que "no és un acte d'enuig" sinó que ve motivat perquè no han tingut prou temps per estudiar el projecte de llei i consideren que "no poden prendre una decisió amb els elements que tenim sobre la taula". 

Aquesta postura ha rebut crítiques contundents per part dels grups de la majoria i el cap de Govern, Xavier Espot, que ha subratllat que fets com aquests "els veiem molt als parlaments del país veí del sud, on un s'aixeca, l'altre crida o es posa una samarreta. I al final convertim el Parlament en un circ mediàtic". En aquest sentit, ha matisat que "no dic que vostès ho facin ni que ho hagin fet mai (referint-se als socialdemòcrates) però crec que fent el que vostès han fet avui creen un precedent en aquest sentit". 

"O inclús volen protagonitzar un cop de força mediàtic prou inèdit, com anunciava el cap de Govern, en aquesta cambra", ha afegit el president del grup parlamentari independent, Ferran Costa.

També s'hi ha sumat el president del grup parlamentari Ciutadans Compromesos, Carles Naudi: "Si cada vegada que el Govern s'ajusta a la llei i ho presenta 48 hores abans que es convoqui el ple, els consellers marxen, on està la democràcia i el joc parlamentari?". 

Tot i l'allau de sol·licituds de noves llicències de construcció que han rebut els comuns aquests dies, previsible per l'efecte crida del projecte de llei, Espot ha defensat que aquesta era l'única via perquè l'acció tingués efecte. 

Desestimada la moció dels socialdemòcrates per frenar el text, sobretot per una qüestió de forma, també el fons ha rebut cops. Precisament el president de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha ressaltat que "sense haver fet tots els estudis que es corresponen, el projecte ens genera molts dubtes sobre la seva legalitat". És per això que s'emplacen a "analitzar-ho a fons" i "emprendre les accions" que siguin necessàries. 

Precisament davant les crítiques per la manca de temps per estudiar la iniciativa que han manifestat els socialdemòcrates, Terceravia i la consellera general no adscrita, Carine Montaner, Xavier Espot ha indicat que durant el mes de transició per pactar amb els comuns les directrius d'ordenació i els criteris dels estudis que han d'elaborar sobre la seva capacitat de creixement, es mostren totalment oberts a analitzar el text, "retocar-lo i reformular-lo". Una voluntat que per Pintat "encara els crea més incertesa i dubtes".  

Per la seva banda, Carine Montaner també ha posat en qüestió la urgència adoptada "quan heu deixat (referint-se al Govern) construir edificis de luxe a tota costa". Igual que Pintat, també ha afirmat que "veig en el text indicis d'inconstitucionalitat". 

En la segona part de la sessió, Espot també ha destacat que hi ha algunes excepcions en el projecte de llei, com ara els habitatges unifamiliars i plurifamiliars que es destinin al lloguer i pel que fa a la moratòria d'allotjaments turístics, s'exclouen els que siguin de cinc estrelles. I és que, amb tot, un dels objectius és alimentar el mercat de lloguer. 

Espot ha respost defensant en tot moment la legalitat del procés i la necessitat d'adoptar aquesta metodologia. Finalment, el text ha tirat endavant amb el suport de la majoria. 

Informa: Laura Cugat-Laura Massegú 

Comparteix: