Un mes de maig farcit d'activitats per donar a conèixer l'art romànic

www.andorradifusio.ad

Apropar el romànic a la població donant eines per conèixer les tècniques pictòriques de l'època. Amb aquests objectius ha arrancat la primera edició de les Jornades de l'Art Romànic que compten amb un programa farcit de tallers, xerrades i una visita nocturna lligada al moviment artístic. Tot, a l'Espai Columba.

"És com una pintura una mica naïf, és com si fos un còmic a on es van explicant històries. No té res a veure en si ets creient o no, a mi m'agrada la part artística d'aquesta tècnica." Rosa Obiols, pintora i dissenyadora gràfica.

Així és com Rosa Obiols defineix l'art romànic, la seva passió. En un dels seus tallers ens ha explicat que per crear pintura al tremp d'ou, la tècnica de l'època, es necessiten tres ingredients: pigment en pols, rovell d'ou i aigua destilada. 

L'ou fa d'aglutinant i l'aigua de disolvent, per tal que la barreja quedi amb la consistència adequada. 

Les instruccions eren donar color a bestiari romànic, unes figures amb múltiples interpretacions. Alguns dels infants que han participat les han definit com a monstres.

L'objectiu de tot plegat és apropar-nos molt més a aquest moviment un tant desconegut. 

"Creiem que és un dels tresors artístics més importants. Ho hem de donar a conèixer no només als nostres turistes, sinó també als ciutadans del país que s'hi apropin, perquè també és seu aquest patrimoni, ja sigui amb les esglésies romàniques com amb les pintures romàniques que es poden veure a l'Espai Columba."Ruth Casabella, cap de Museus i Monuments del Ministeri de Cultura. 

Precisament a l'Espai Columba s'hi podran veure exposades fins al setembre una trentena d'obres d'Obiols, algunes directament lligades a Andorra. Per acabar, l'autora ens ha compartit el seu gran desig, que seria viatjar al segle XII i poder veure les esglèsies romàniques i el seu art. 

 

La propera activitat serà el 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, efemèride en què el Ministeri de Cultura permet l'entrada gratuïta a diversos museus del país.

Al mateix Espai Columba tindrà lloc la xerrada "El bizantinisme en l'art romànic: fascinació i imitació" a càrrec d'Emma Arcelin. El darrer dia serà el 21 de maig amb una doble proposta: un taller familiar de símbols romànics i una visita nocturna a l'església de Santa Coloma. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza-Desirée Sala

Comparteix:

Majorettes per celebrar la festa de la primavera al carrer Callaueta El 30% dels boscos del país estan catalogats com a protectors; què significa aquesta consideració?