Entrevista a Joel López: Les mesures de prevenció, clau per no posar en risc les persones vulnerables i evitar un rebrot a la tardor

www.andorradifusio.ad

Les excepcions al confinament afavoriran que cada vegada tinguem més contacte amb les persones del nostre voltant. Els experts asseguren que fins que no es tinguin mesures farmacològiques per controlar la pandèmia, cal ser prudents i extremar les mesures de prevenció sobretot quan tractem amb persones en situació de vulnerabilitat.

Encara hi ha molt desconeixement al voltant de la Covid-19 i es demana molta prudència. A l'hora d'ampliar la nostra xarxa de contactes, sobretot quan es tracti de persones vulnerables com la gent gran cal extremar les mesures de prevenció com portar mascareta, rentar-se bé les mans i aplicar el distanciament físic.

S'ha vist que, en termes generals, les persones asimptomàtiques són poc contagioses però també poden transmetre el virus. Les proves d'anticossos permeten conèixer quina és l'afectació i evolució de la malaltia però no sempre indiquen si estem en un procés infecciós.

En aquest sentit el biòleg i bioinformàtic, Joel López, explica que "fins i tot amb la prova del PCR, en fer-se una recollida de mostra nasofaríngica no sempre ens pot donar positiu encara que tinguem el virus".

López afegeix que en el cas dels pacients asimptomàtics el virus viu sobretot a la zona respiratòria baixa, amb la qual cosa, assegura, "costa molt detectar-lo en qualsevol de les proves.

Destaca que "fins que no tinguem més coneixements o no tinguem una solució farmacològica, s'ha de tenir prudència".

López afegeix que si per exemple es pateixen al·lèrgies, quan s'estornuda i es tus si el virus està amagat pot pujar i sortir a l'exterior, transmetent la infecció als contactes més propers. A més a més, la PCR només dona el resultat en el moment de fer la prova, hores més tard la situació pot canviar.

L'expert ressalta que el grau de transmissió del virus està baixant molt i l'estacionalitat és un factor que hi té a veure. "Tots els virus respiratoris tenen una incidència més alta a l'hivern i això és degut a diversos factors: un és que el fred irrita les mucoses pulmonars, per tant, és més fàcil que hi hagi la penetració del virus. Un altre fet és que es barreja amb altres virus respiratoris que poden ajudar a la propagació", indica Joel López.

En aquest sentit, López entén que "durant l'estiu tindrem una prevalença més baixa, el virus serà menys infecciós, es dispersarà menys". 

Cal que en els propers mesos no abaixem la guàrdia i seguim actuant de forma conscient per no posar en risc les persones vulnerables i evitar que hi hagi un rebrot de cara a la tardor.

Informa: Laura Cugat-Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix:

Els hotels preveuen una caiguda d'entre un 30 i un 50% en la facturació d'aquest any Afers Socials i i la FAAD tindran a disposició mascaretes transparents elaborades de forma altruista