ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Miquel afirma que el 95% dels fons de BPA provenien del delicte fiscal en origen dels clients

www.andorradifusio.ad

Aproximadament un 95% dels dipòsits a BPA provenia del delicte fiscal en el país d'origen dels clients, sobretot Espanya.  Així ho ha assegurat l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, durant la sessió d'aquest dimecres del judici de la causa primera de BPA. La vista oral d'aquesta causa per blanqueig de capitals de la màfia xinesa es torna a reprendre el 14 de setembre i hauria de durar fins desembre, segons el calendari del tribunal.

Joan Pau Miquel ha estat molt clar en la darrera sessió del judici de la causa primera de BPA d'aquest juliol: l'origen de la gran majoria dels diners dels clients provenia del delicte fiscal al seu país. Primer ha dit que podria ser un 95%, tot i que ha rectificat assegurant que potser no era tant. Però ha comentat també que aquesta circumstància la compartien amb la resta de bancs del Principat. 

Miquel ha afirmat que aquesta situació va canviar el 2012 quan van comprar Banco Madrid, la seva filial a Espanya, i, a partir d'aquí, van decidir que els nous clients haurien de tenir una situació fiscal regularitzada als seus estats. Ha comentat el cas de l'empresari Rafael Pallardó, que està considerat per la fiscalia com l'intermediari entre el grup criminal xinès de Gao Ping a Espanya i BPA. Miquel ha puntualitzat que Pallardó tenia comptes i operava amb normalitat amb altres bancs del país.

La vista oral de la causa primera de BPA es tornarà a celebrar el 14 de setembre. Fins ara, Joan Pau Miquel ha estat declarant sobre com funcionava l'entitat financera i quins sistemes antiblanqueig tenia. De fet, ha estat cinc setmanes responent una sola pregunta del fiscal, fet que no havia passat mai al sistema judicial del Principat. 

El judici hauria de durar fins desembre, tot i que fonts relacionades amb la causa comenten que es podria allargar fins gener o febrer. La fiscalia preveu demanar penes entre 4 i 8 anys de presó per a la vintena d'exgestors acusats de blanqueig de capitals de la màfia xinesa.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Sergi Linares

Comparteix: