La mola d'en Gené de la Cortinada tornarà a girar aviat

www.andorradifusio.ad

Recuperar el patrimoni de la vida a Andorra el segle XVI. Aquest és l'objectiu del ministeri de Cultura, que ha instal·lat aquest matí el mecanisme que permetrà tornar a posar en funcionament la mola d'en Gené de la Cortinada. 

La mola d'en Gené de la Cortinada tornarà a funcionar i a ser un reclam per als excursionistes que passin per la zona. De fet, aquest matí, els operaris tornaven a instal·lar la infraestructura hidràulica que fa girar tot el mecanisme, fins ara malmès pel pas del temps i pel desgast del riu.

Segons el tècnic del departament de Patrimoni Cultural, Joan Bellera, les obres han consistit en substituir tota la maquinària de fusta, que se situa al pis inferior de la mola, que és la part que està més en contacte amb l'aigua i el sol. Aquesta és la zona més degradada, un fet que ja s'havia començat a palpar fa entre quatre i cinc anys. 

La mola d'en Gené és un dels pocs molins fariners que encara es conserva i que es pot visitar. Era una eina indispensable per a la vida domèstica de les famílies. Justament, és això el que es vol conservar. Poder fer un cop d'ull a l'estil de vida preindustrial. 

Marta Caballero, guia de la mola de Cal Pal, ha ressaltat que l'estructura "és un record que forma part de l'essència del país i de la manera de viure d'abans", un element molt important pel patrimoni cultural del Principat. 

Ara, l'objectiu és seguir recuperant patrimoni antic. El full de ruta marca que la pròxima peça a rehabilitar és la mola de Cal Pal. Un projecte previ a la pandèmia i que s'ha anat endarrerint fins ara. 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Nil Forcada

Comparteix:

Joan Pau Miquel reconeix en el judici de BPA que era difícil conèixer els titulars reals dels comptes Andorra es situa en el top 5 de penetració de vendes de vehicles elèctrics