ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Multes de fins a 12.000 euros per l'accés motoritzat a la vall del Madriu-Perafita-Claror i noves regulacions per a l'espai protegit

www.andorradifusio.ad

A partir d'aquest estiu l'accés amb vehicle motoritzat a la vall del Madriu-Perafita-Claror es podrà multar amb 12.000 euros. Ha costat, però per fi la vall patrimoni de la Unesco des del 2004 ja té una regulació consensuada pels quatre comuns que hi tenen terreny.

Des del 2019 que l'ordinació estava llesta però el relleu electoral, la pandèmia i l'allargament del comú escaldenc per assegurar el text amb els cortalans ha fet que la la presentació de la normativa de la vall del Madriu-Perafita-Claror s'hagi fet esperar però finalment ha estat molt celebrada. La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha destacat com era d'important pel comú sentir-se còmodes amb l'ordinació "i restablir ponts amb els cortalans". El cònsol menor d'Encamp, Jean-Michel Rascagneres, ha recordat com en el seu moment es va criticar la "manca de voluntat política", però assegura que "la voluntat política hi és fins al punt que hem pogut tancar diversos textos".

La regulació deixa clar que no es podran fer noves construccions, col·locar filats o introduir noves espècies. De la mateixa manera explicita que si no és per qüestions d'emergència o conservació està prohibit el trànsit rodat per la vall. Les multes poden arribar als 12.000 euros.

Susanna Simón, directora del pla de gestió de la vall, ha exposat com "fins ara era molt complicat perquè en funció del territori teníem una ordinació o una altra". "Ara hem pogut aprovar el document que ho unifica i fa que aquesta tasca sigui realitzable".

La normativa també estipula sancions lleus entre 60 i 300 euros per deixar escombraries o destruir equipaments; de fins a 3.000 euros per entrar en propietats privades o abocar runa. Banders i policia tindran competències per intervenir per fer complir la norma, si s'escau.

Pel que fa a la capacitat de càrrega, a futur, es reserva el dret a limitar el dret d'accés si es supera la capacitat màxima. Ara caldrà buscar l'encaix turístic. El cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, ha manifestat que "ha arribat el moment de començar a explotar amb seny aquest petit diamant i a treure'n el profit que mereix", i també ha tingut paraules d'agraïment per la forma en què s'ha treballat. El cònsol menor d'Andorra la Vella, David Astrié, per la seva part, ha posat en relleu la necessitat de "treballar conjuntament amb tots els actors, entre els quals estan Andorra Turisme i el sector hoteler, i de crear taules de treball per fer-ho".

La directora del pla de hestió ha destacat que es contractaran tres nous ecoguardes, es busca un responsable de camp i s'ha anunciat la preparació d'una aplicació mòbil per ampliar la divulgació de la vall.

Iniciativa transfronterera de promoció turística

La comissió ha entrat com a soci en el projecte Pyrénées-Pass, una iniciativa transfronterera de promoció turística del Pirineu. D'altra banda, treballa amb Mobilitat per senyalitzar aquest patrimoni de la Unesco des de les principals vies.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: RTVA - Anna Romagosa

Comparteix: