ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Multes i inahibilitació política per incomplir el límit d'endeutament

www.andorradifusio.ad

Finalment avui el grup demòcrata ha presentat l'anomenada 'regla d´or', la proposició de llei que limita l'endeutament públic i la pressió fiscal. Destaca el fet que es podrà inhabilitar políticament i sancionar econòmicament aquells responsables que incompleixin el límit d´endeutament o no atenguin els requeriments del Tribunal de Comptes, que passa a tenir un paper més rellevant.

L'anomenada 'regla d´or' estableix multes de fins a 50.000 euros i la destitució i inhabilitació política de fins a sis anys per a aquells responsables polítics que incompleixin el límit d'endeutament establert o no atenguin els requeriments del Tribunal de Comptes. Amb la 'regla d'or' també es modifica la llei que regeix aquest organisme per tal que tingui més atribucions.

Així, si la 'regla d'or' fos vigent avui dia, es podria inhabilitar fins a dos anys deu dels catorze cònsols. Tret d'Andorra la Vella i la Massana, la resta de comuns no disposen, segons el tribunal, d'una comptabilitat per identificar amb claredat tots aquells comptes d'inversió, endeutament o despesa corrent relacionats amb la transferència rebuda el 2012. Un fet que al text es qualifica de falta greu.

Entre d'altres, el Tribunal de Comptes haurà de vetllar perquè l'endeutament públic d'Andorra no superi el 55% del producte interior brut. En el cas concret de l'administració general, aquest no podrà superar el 40%. En el cas de les parapúbliques, no podrà superar el 50% dels fons propis. A més, el Govern, els comuns i les empreses públiques i parapúbliques han de presentar un marc pressupostari que abasti tot el mandat. El marc es revisarà cada any abans que s´aprovin els pressupostos anuals.

També es limita la despesa anual de l´administració general d´acord amb un coeficient de sostenibilitat. Els límits d´endeutament i despesa només es podran superar en situacions extraordinàries.

Pel que fa a la pressió fiscal directa, el text estableix que no podrà superar el 40% del total d´impostos, excloent d´aquest càlcul els impostos especials i el tràfic exterior de l´administració general.

Els demòcrates esperen que el Govern emeti aviat el criteri per poder votar la presa en consideració de la llei en la sessió de Consell de juliol. Una sessió en la qual també confien votar la llei de bases de l'ordenament tributari. Per aconseguir-ho, acceleraran el treball en comissió.

Han admès que la manera de dur els comptes per part dels comuns seria diferents si aquesta llei ja fos vigent. I és que, segons han explicat el president suplent grup demòcrata, Daniel Armengol, i el conseller Martí Salvans, els polítics podran ser inhabilitats en cas de negligència pressupostària. Només en cas extraordinari, com per exemple que Andorra no pogués vendre tabac, s'admetrien desviacions pressupostàries. El grup de DA també ha justificat el fet que es limiti la despesa encara que l'evolució econòmica sigui positiva. El Govern ja ha valorat positivament la llei. El ministre Jordi Cinca creu que “és molt exigent i hem de veure fins a quin punt som capaços a curt termini de complir aquests nivells que preveu la llei”. 

Informa: Andrés González-Nandín

Comparteix: