ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Neguit entre els comerciants per la manca d'abastiment i l'augment de preus a les portes de Nadal

www.andorradifusio.ad

La crisi mundial de matèries primeres i els problemes en el transport, principalment des de la Xina i l'Índia, han generat l'estat d'alarma entre els comerciants. Des de setembre constaten la manca de productes i de subministrament, una situació que s'agreuja a les portes de la campanya de Nadal.

Manca de productes i pujada de preus, conseqüència del desgavell logístic. És la situació que ja pateixen els comerços, un problema global i que especialment es constata des de setembre, segons apunta Marta Grajera, del departament d'Administració i vendes de la botiga de productes tecnològics MyMac.

Afecta tots els sectors i productes, i no només les joguines o microxips. Ara que el comerç començava a augmentar les vendes, diversos factors en fan trontollar la recuperació.

La crisi va obligar a tancar molts proveïdors i el preu del transport marítim s'ha multiplicat per 10. "Falten contenidors i això afecta tot el sistema logístic perquè hi ha menys empreses que envien producte", explica el director de Grans Magatzems Pyrénées, Ivan Armengod.

En alguns casos, afegeix Armengod, s'ha pogut pal·liar la forta dependència dels productes elaborats a la Xina i l'Índia i comprar a proveïdors de productes locals.

A més, se'n deriven problemes afegits, per exemple el servei tècnic postvenda. "Hem de donar un termini d'entre sis i vuit setmanes laborables com a mínim", indica Grajera.

Els experts auguren que la crisi servirà per a redefinir les regles del joc. Per exemple, moltes empreses que van deslocalitzar la producció cap als països asiàtics estan tornant als seus països d'origen. 

Però, mentrestant, aquest Nadal ja s'ha avançat que alguns dels regals que teníem pensats, sobretot joguines concretes, escassejaran o senzillament s'esgotaran de seguida.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix: