ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La neu arriba a totes les cotes

Tal com avisaven les previsions, arran de la borrasca Filomena, a

Tal com avisaven les previsions, arran de la borrasca Filomena, aquest dissabte el país s'ha llevat amb una nevada generalitzada a totes les cotes. A la una de la matinada s'ha activat la fase groga coincidint amb l'arribada de la neu. Una situació d'emergència que a les cinc de la matinada s'ha estès per tot el país. La nevada ha afectat totes les cotes però els petits gruixos i el poc moviment a les carreteres han fet que fins ara hagi estat una jornada marcada per la normalitat.

La nevada aquest dissabte no ha estat tan important com en altres ocasions, però sí que ha estat molt extensa, abastant tot el país. Des de Sant Julià de Lòria fins a Grau Roig, a l'altre extrem del país, i el port d'Envalira continua obert. Això sí, amb l'ús obligatori d'equipaments.

Els gruixos han estat més importants al nord on han estat obligatoris els equipaments a partir de la Massana i Soldeu, on continua activa la fase groga. També hi ha restriccions per als vehicles de més de 19 tones a la RN22 d'accés a França. El punt amb més complicacions és la CS340 al Coll d'Ordino en fase negra, és a dir, amb la carretera intransitable.

Com és habitual, els membres del servei de manteniment s'han posat mans a l'obra. Un dels membres d'aquest servei a Soldeu, Albert Veiga, ha detallat que la primera acció que porten a terme és l'obertura de pàrquings i parades de bus, "perquè la gent tingui facilitat per poder circular".

Pel que fa a la maquinària, ha assenyalat que normalment es fan servir dos carregadors, mentre que "quan hi ha molta neu entra la carregadora grossa i els camions per treure-la".

La nevada no ha estat abundant i les temperatures han pujat una mica respecte als dies precedents. Això, sumat a la poca mobilitat en aquesta jornada festiva, ha fet que no es produïssin gaires incidències. I, és clar, la neu ha estat ben acollida pels esquiadors, que han pogut gaudir d'un dia "espectacular".

Caldrà seguir pendents de les indicacions de Mobilitat i Protecció Civil, que de moment ja han recordat que cal consultar l'estat de la via abans de qualsevol desplaçament, davant una possible reactivació de les nevades.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, ha explicat que la previsió és que a partir del migdia les nevades es vagin restringint i que la cota de neu pugi als 1.200 metres. De cara a la nit, ha esmentat la possibilitat de noves nevades amb acumulacions de gruixos d'entre 1 i 3 centímetres.

El risc d'allau es manté a nivell 2 moderat, però podria pujar en les hores vinents en funció de l'evolució de la nevada.

Recomanacions en cas de neu a la carretera:

Informa: Cesc Sanjuan-Neus Toro
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

44.192.10.166