La Nit Literària torna amb cares conegudes

www.andorradifusio.ad

Aquest dimarts torna un dels esdeveniments culturals més importants del país, la Nit Literària, després d'un any d'absència, i ho fa, amb un lleuger augment d'originals presentats.

Els premis de la Nit Literària són el cartell de premis literaris més destacat del país que cada any organitza el Cercle de les Arts i les Lletres. L’any passat no es van entregar a causa de la pandèmia de la Covid-19, per la qual cosa els participants que van voler han pogut optar novament a la convocatòria del 2021.

Un cartell que defensa la promoció de la creació, el reconeixement dels escriptors i la seva obra. Recordem que avui dia moltes de les obres premiades es publiquen. En aquesta edició s'han presentat 60 originals.

Entre les vuit categories veurem cares conegudes del món literari, que tenen a veure amb Andorra i la seva història. Són "noms interessants, fet que ens està indicant que tenim bona salut", afirma el membre del Cercle de les Arts i les Lletres, Ricard de la Casa. El també escriptor posa en relleu que "tenir premis a Andorra és bàsic i, quants més en tinguem , millor per al país". Argumenta que "no és només oferir un premi, sinó oferir a tota la població aquestes oportunitats i l'interès per escriure".

El Premi Fiter i Rossell és en l'actualitat el gran guardó de novel·la en català que es dona des d'Andorra.

És un dels premis més ben dotats: 10.000 euros i l'edició de l'obra a través de Pagès Editors. El premi va ser creat a finals dels anys 80 junt al Ramon LLull. Després vindria el Carlemany. Amb tot són premis que amb el temps s'han desmarcat i han deixat el Fiter i Rossell com el gran representant de les lletres catalanes a casa nostra.

Premis de novel·la en català que perden força

Hi va haver un temps en què des d'Andorra s'entregaven els tres grans premis de novel·la inèdita en català. El 1981 va néixer el Premi Ramon LLull, dotat avui dia amb 60.000 euros i concebut per l'editor José Manuel Lara Hernández. L'obra es tradueix al castellà i al francès i això el converteix en el premi que té una major divulgació social i comercial tant per a l'obra com per a l'autor.

Durant anys, concretament, del 2007 al 2010, el premi es convocava conjuntament entre Editorial Planeta i el Govern d'Andorra, però el 2011, amb la creació de la Fundació que porta el nom del premi, no s'ha entregat més a Andorra.

Si bé el Premi Ramon LLull no ha perdut valor, sí que ho han fet d'altres. Entre aquests, el Carlemany, que des de 1981 seguia el Llull amb 42.000 euros per al guardonat i que s'atorgava de manera itinerant entre diferents territoris de parla catalana. El 2009 deixa de ser itinerant, però aviat arriben altres canvis. El 2011 queda reduït a 10.000 euros i canvia d'objectiu: conquerir el lector. 

Com que el Fiter i Rossell ja premiava una obra inèdita en català, el Carlemany premiaria el foment de la lectura, raó per la qual els escolars participarien de la decisió de l'obra guanyadora. Avui dia, el guardó consta de 8.500 euros i la publicació a càrrec de Columna.  

Qui va escriure el Manual Digest dona nom a un premi dotat pel Govern d'Andorra que s'han emportat noms com David Nel·lo, Jordi Cussà, Albert Salvadó o Joan Peruga. Des del 2009, el premi ha perdut la meitat de la dotació. Amb tot, el Fiter i Rossell és un premi que empeny a escriure per portar el nom d'Andorra arreu de les terres catalanes a través de Pagès Editors. 

Si hi haurà o no premi Fiter i Rossell se sabrà aquest dimarts al vespre en la cerimònia d'entrega que es farà a Andorra la Vella.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro- Arxiu RTVA 

Comparteix:

Les estacions inverteixen més d'11 milions d'euros en una temporada en què esperen assolir els 2 milions de dies d'esquí venuts Andorra es converteix durant quatre dies en l'epicentre de les novel·les d'espionatge