El nou codi de família confirma la possibilitat de canviar el sexe registral sense que s'hagi d'acreditar tractament o operació 

El nou codi de família que es votarà aquest dijous al Consell Gen

El nou codi de família que es votarà aquest dijous al Consell General confirma la possibilitat de fer el canvi de sexe registral a partir de la majoria d'edat sense haver d'acreditar cap tractament hormonal ni operació quirúrgica. A més, també regula el canvi de nom, la principal reivindicació des de fa anys del col·lectiu trans al país.  Un projecte que els grups parlamentaris valoren molt positivament perquè dona més drets i garanties i agilita processos relacionats amb la persona i la família. 

Regular el canvi de nom i de sexe registral en les persones trans és un dels avenços que més destaquen els grups parlamentaris, afegint altres millores que contempla la llei com ara agilitar el divorci, regular noves fórmules de família com les recompostes i el fet de deixar enrere el concepte d'incapacitació en el cas de les persones amb discapacitat.

Ressalten que és un text complex amb més de 200 articles que ha comportat molts mesos de feina, però fan molt bona valoració del resultat, subratllant que representa un gran salt qualitatiu per a molts col·lectius.

Una altra de les característiques que també posen sobre la taula la majoria i el grup parlamentari socialdemòcrata és que des d'un inici hi hagut un ampli consens que ha ajudat molt a desenvolupar el projecte.

Els socialdemòcrates ressalten, però, que hi ha hagut quatre qüestions amb les quals no s'han posat d'acord i que no s'inclouen en el text. 

En primer lloc, una de les discrepàncies ha estat en com treballar el canvi de nom i sexe registral en el cas de les persones trans. La presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, considera que hauria de ser un tràmit que es fes directament al Registre Civil, però el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, ressalta que el més adient, i que és el procés que ha quedat finalment, és fer-ho via jurisdicció voluntària.

Explica que es tracta d'un tràmit que s'ha de realitzar a la batllia i que farà els canvis en el registre de forma automàtica, sense que hi hagi cap mena de judici ni representi cap obstacle per a la persona interessada i la família.

El principal avantatge de fer-ho d'aquesta manera és perquè hi ha la presència d'un batlle, fet que "dona garantia per evitar que pugui haver-hi cap situació d'abús". Una decisió que s'ha consultat i compartit amb Diversand. 

Un altre debat que es va obrir és amb el concepte de matrimoni. Salazar opina que aquest terme hauria de servir tant per la tipologia canònica com la civil i, en canvi, Enseñat destaca que a efectes pràctics és el mateix, però que cal "buscar una nomenclatura que sigui respectuosa amb el Coprincipat". 

El registre de parelles de fet també va suscitar certa discussió entre els dos grups parlamentaris. Els socialdemòcrates consideren que a partir dels cinc anys de convivència una parella ha de poder tenir reconeguts els drets que tenen les parelles que fet, un fet que pot ajudar i molt per exemple en el cas de rebre la pensió de viudetat.

Des de la majoria opinen que hauria de ser un pas expressament volgut i no un reconeixement que es doni per defecte, sobretot pensant en aquelles persones que volen conviure juntes sense cap tipus d'unió.

Per últim, la mediació. Salazar subratlla que els assessors de la llei diuen que és una solució d'èxit per resoldre conflictes de família i per això volia que aquest procés es formalitzés en el text com a "recurs previ a la justícia, fet que la descongestionaria".

Opina que "ja s'aposta per la mediació, però amb la boca petita". Enseñat, en canvi, pensa que aplicar sempre un procés de mediació pot ser contraproduent i allargar processos com ara el divorci.

Tercera via+Unió Laurediana+Independents van presentar dues esmenes. Una d'elles proposava que els menors d'edat no poguessin contreure matrimoni excepte si estaven emancipats, una proposta que finalment ells mateixos van retirar, ja que els organismes internacionals s'hi oposen per evitar casos de matrimonis forçats. L'esmena relacionada amb l'ordre dels cognoms sí que s'ha inclòs. 

Amb tot, tant la majoria com els socialdemòcrates es mostren molt satisfets amb el projecte, subratllant era necessari actualitzar tots els conceptes relacionats amb la persona i la família, un pas que no es feia des de fa 30 anys. 

Informa: Laura Cugat 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix:

Què he de fer si m'han robat el compte d'Instagram? Només un 30% dels establiments turístics permeten animals de companyia