ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Nou escorcoll a la Federació de Futbol per l'operació Cautxú

www.andorradifusio.ad

Nou escorcoll a la Federació de Futbol en el marc de l'operació Cautxú, que va acabar el passat mes de maig amb la detenció del secretari general, el president i l'extresorer, José Garcia. Aquest divendres l'escena a les portes de la federació s'ha tornat a repetir. La policia i els agents judicials cercaven ara informació comptable.

El registre s'hauria iniciat pels volts de les 11h i el motiu principal ha estat la cerca de documentació comptable, després de les declaracions dels acusats en el cas cautxú. L'escorcoll ha servit de complement al ja realitzat el 7 de maig i que va suposar l'inici de l'operació. El canvi de batlle arran de la nova acusació de blanqueig a Gea i Garcia -ara la instructora és Maria Àngels Moreno- ha estat clau a l'hora de buscar noves proves.

Al lloc dels fets hi han estat presents els fiscals Borja Aguado i Elisabet Puente, els advocats de la defensa i els lletrats dels quatre clubs personats com a actors civils en la investigació. A la tarda la batlle instructora del cas ha fet acte de presència per fer les revisions pertinents de la documentació aconseguida. La policia i els agents judicials s'han emportat una gran quantitat de documentació en una furgoneta i un segon vehicle. Aquest nou registre ha agafat per sorpresa la Federació.

El nou escorcoll arriba tot just després que Tomàs Gea hagi sortit de la presó aquesta setmana per motius de salut i es trobi en arrest domiciliari, i després que s'hagi fet públic l'aute de la primera batlle del cas en què deixava palès que no es creia les explicacions dels directius de la federació sobre els moviments econòmics.

Segons ha pogut saber RTVA, Tomàs Gea declararà novament davant la batlle dimecres de la setmana vinent.

Per què un segon escorcoll?

Segons l'aute que ha autoritzat el segon registre a l'entitat, i al qual ha tingut accés RTVA, es sospitaria que el secretari general Tomàs Gea estaria rebent documentació de la FAF per a la seva defensa per part de persones de l'entitat encara sense identificar. Aquesta informació no constaria en l'obtinguda en el primer registre efectuat al maig, corresponent als anys 2018 i 2019.

Per aquest motiu, la fiscalia demana l'ampliació de la informació a obtenir en el registre. Tanmateix, l'aute no autoritza la demanda de la fiscalia de requisar els dispositius electrònics i les comunicacions d'una administrativa de la federació.

A més, la batlle fa referència a l'actuació "sorprenent" de la Federació i la seva demanda d'expulsar del cas com actors civils els quatre clubs crítics, als quals considera com a perjudicats en tot aquest afer.

L'encarregada de la instrucció considera necessari i proporcional l'escorcoll donada la gravetat de les acusacions i la intensitat dels indicis.

L'aute de processament del cas Cautxú amb les xifres

L'aute de processament destaca que entre el 2012 i el 2018, Gea hauria cobrat més 275.000 euros repartits en 81 xecs nominatius o al portador sense justificació. En el cas de Garcia, aquesta quantitat se situaria en més de 120.000 euros. L'informe recull imports de 120.000 euros de fons de la FAF provinents de reintegraments en efectiu i de difícil justificació per part de Gea, com ara llibres, roba o colònies.

El text veu racional creure que tots dos podrien ser autors de tres delictes majors: apropiació indeguda, administració deslleial i frau a la CASS. Concretament, afirma que haurien emprat els seus càrrecs a la federació per apropiar-se fons de l'ens.

Alhora haurien exercit els seus poders de forma abusiva en benefici propi i d'altres persones, en detriment de la federació.

El text ha alertat del possible risc de fuga de Garcia, ja que està jubilat i poca cosa fa al país, segons la justícia, des que no treballa. També remarca que, a través d'altres persones, va voler destruir proves relatives als fets pels quals se l'acusa, però que no ho va aconseguir.

Informa: Joel Romero
Imatge: Jordi Seabra-Anna Ginestà

 

Comparteix:

3.235.11.178