ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El laboratori de recerca en immunologia de Grifols garanteix la seguretat i aplicarà els mateixos estàndards que en altres països

www.andorradifusio.ad

La previsió és que el nou centre de recerca en immunologia a Ordino estigui operatiu el 2023. Qüestions com l'impacte en el medi ambient de la infraestructura i la seguretat de les investigacions han centrat la major per part del debat entre els veïns que han participat a la reunió informativa d'aquest dimecres a la nit.

Ple al centre de congressos d'Ordino i bon seguiment telemàtic de la reunió de poble que ha servit per conèixer una mica més el projecte de centre de recerca en immunologia que Grifols farà a Ordino.

El nou centre d’investigació, que es posaria en marxa el 2023, pretén estudiar el sistema immunitari i desenvolupar tractaments per prevenir i fer front a trastorns relacionats. I en ser la seu del projecte, de retruc Andorra se'n beneficiaria amb un tracte preferent.

Per tirar-lo endavant, es crearà una societat integrada en un 80% per Grifols, que aportarà la inversió inicial de 25 milions d'euros i entre 7 i 8 milions anuals en matèria de recerca, i en un 20% pel Govern, que injectarà 200.000 euros a l'any, a més de cedir els terrenys. L'executiu ha remarcat en la reunió informativa que es tracta d'un projecte ferm i amb una clara aposta per diversificar l'economia i crear oportunitats. 

La seguretat serà sempre una prioritat i s'aplicaran els mateixos estàndards que se segueixen en altres països. Així ho ha dit el director del departament Industrial de la multinacional, Daniel Fleta , que ha participat en l'acte.

El cap de Govern ha emfatitzat que no es tracta d'un centre amb un nivell de risc 3 sinó de seguretat 3. ha llançat un missatge de calma: "Que la gent estigui tranquil·la, no és res excepcional ni fora del comú. L'hospital té un laboratori amb un nivell 3 i molts hospitals universitaris tenen zones amb aquest tipus de vigilància  Totes les persones que visquin a les immediacions poden estar i dormir absolutament tranquil·les".

Des de Grifols s'ha informat que l'objectiu del nou centre és que tingui un caire internacional per aprofundir en la recerca immunològica, el desenvolupament de productes i tractaments per a malalties de trastorns immunitaris, oncològics o d'altres tipus d'infeccions, però que també sigui un espai per acollir trobades internacionals amb una funció divulgadora.

Per tant, Fleta ha deixat clar que el treball principal del centre no serà l'experimentació amb animals, tot i que ha reconegut en les investigacions, "sempre s'arriba a un punt que abans de saltar a provar amb els éssers humans, s'ha de provar amb models d'animals per protegir a les persones". Així, ha comentat que en tots els seus centres, l'experimentació amb animals sempre és amb rosegadors.

Per a Espot el centre obre nous camins. Ha ressaltat que es tracta "d'un projecte suficientment emblemàtic per desencadenar un nou sector econòmic que no existia", referint-se a l'àmbit de la recerca i la innovació. A més d'afegir que es tracta d'una via de sortida professional pels joves del Principat.

La iniciativa necessita un marc legal que s'està configurant en paral·lel i que inclou la creació d'un comitè científic, un comitè nacional centrat en ètica i investigació i una llei avançada en recerca biomèdica, que es podria portar a tràmit parlamentari a la tardor, a banda d'altres passos clau.

Segons Espot, el primer consisteix a declarar el projecte d'interès nacional, després que el comú d'Ordino faciliti un "informe preceptiu i vinculant". Una vegada es disposi d'aquest projecte, s'ha de demanar permís al Consell General perquè autoritzi la cessió dels terrenys a la nova societat.

Tindrà 6.000 metres quadrats d'instal·lacions a Ordino. El cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, ha assegurat que la construcció es totalment compatible amb la declaració del territori com a reserva de la biosfera de la Unesco. També ha aclarit als assistents que no afectarà el camí ral tot i estar situat molt a la vora.

Aquesta ha estat la resposta d'un dels neguits més compartits pels veïns. La gestió dels residus o la seguretat han estat altres temes freqüents en la reunió informativa.

Reunió informativa del projecte del centre de recerca en immunologia de Grifols a Ordino completa: 

Informa: Laura Cugat - Ester Pons - Agència ANA
Imatges: Desirée Sala
Locució: Laura Massegú

Comparteix: